Az orosz bíróság elrendelte az orenburgi Pose melegklub tulajdonosának letartóztatását, mert állítólag LMBT-propaganda terjesztésével összefüggő „szélsőséges” tevékenységeket szervezett - írja a Boun.hu.
Az orenburgi központi kerületi bíróság vasárnapi közleménye szerint a gyanúsított május 18-ig őrizetben marad, amíg a nyomozás folyamatban van.
Zoom
Így gyűjtötték be a kollégáit nem sokkal korábban (kép: @worldprotests / Telegram)
A bíróság nem hozta nyilvánosságra a gyanúsított nevét, de egyes médiumok Vjacseszlav Haszanovként azonosították, akit a hírek szerint március 28-án vettek őrizetbe a moszkvai Seremetyevói repülőtéren.
A nyomozás szerint a klub tulajdonosa összeesküdött a betiltott LMBT-mozgalom tevékenységét támogató személyek egy csoportjával.
Állítólag olyan szervezeti feladatokat látott el, mint a helyiségek bérbeadása és bárrá alakítása, menedzserek kinevezése, művészek kiválasztása, előadások és rendezvények jóváhagyása, majd a nem hagyományos kapcsolatokat népszerűsítő fotó- és videóanyagok közzététele a klub Telegram-csatornáján, ezáltal „Hozzáférés biztosítása ehhez az információhoz korlátlan számú személy számára.”
A hónap elején hasonló vádak miatt letartóztatták a klub művészeti igazgatóját, Alekszander Klimovot és Diana Kamiljanovát. Ha bűnösnek találják őket, akár tíz év börtönt is kaphatnak.
Az LMBT-propaganda 2022 óta tiltott Oroszországban, tavaly novemberben pedig a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy a „nemzetközi LMBT társadalmi mozgalom” tevékenységét „szélsőségesnek” kell minősíteni.
Az orosz Szövetségi Pénzügyi Megfigyelő Szolgálat (Rosfinmonitoring) a múlt héten felvette a „mozgalmat és strukturális egységeit” a szélsőséges tevékenységekben vagy terrorizmusban érintett személyek és szervezetek listájára.
A Pose klub ügye az első olyan bűnügyi nyomozás Oroszországban, amely a Legfelsőbb Bíróság ítéletével függ össze. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban kijelentette, hogy az LMBT-ellenes jogszabályok nem érinthetik az emberek magánéletét, feltéve, hogy „nem fitogtatják” a nyilvánosság előtt, és nem vonnak be gyerekeket.