Több mint 600 kilogramm kokaint foglalt le a rendőrség Törökországban, a belügyminiszter csütörtöki tájékoztatása szerint ez volt eddig a harmadik legjelentősebb kokainfogás az országban, amely szakértők szerint egyre inkább kezd az Európába szánt drog fontos tranzitközpontjává válni.
Ali Yerlikaya az X-en jelentette be, hogy a rendőrség három tartományban végrehajtott akciói során 608 kilogramm, többnyire folyékony állapotú kokaint, illetve csaknem 830 kilogramm olyan vegyi anyagot foglalt le, amelyet a kábítószer feldolgozásához használnak. A razziák egy nemzetközi bűnszervezetet vettek célba, amelynek őrizetbe vették a libanoni-venezuelai illetőségű vezetőjét három további külföldi társával és kilenc török állampolgárral együtt. A bűnbanda Tekirdag és Antalya tartományokban szőlőskertekben készítette és rejtegette a kokaint műtrágyának álcázott csomagolásban.
A szervezett bűnözést figyelő csoportok szerint egyre inkább tendencia, hogy a Dél-Amerikából Európába szánt kokaint Törökországon keresztül juttatják be a kontinensre Hollandia helyett, mert az ottani rotterdami kikötőben szigorították az ellenőrzéseket. A Global Initiative Against Transnational Organized Crime nevű szervezet tavaly októberi jelentésében az állt, hogy a törökországi kokainfogások 44 százalékos emelkedése 2021 és 2022 között nem tükröződött a helyi drogfogyasztás mértékében, ami azt jelzi, hogy Törökország feltehetően drogfolyosóként működik.
A legnagyobb kokainfogás Törökországban 2021-ben volt, akkor 1,1 tonnát foglaltak le a kábítószerből Mersin kikötőjében Ecuadorból érkezett banánosdobozokba rejtve.
(MTI)