Csehország tavalyi kőolajbehozatalának 58 százaléka a Barátság vezetéken keresztül Oroszországból érkezett, ez az arány két százalékponttal több, mint 2022-ben - közölte Jaroslav Pantucek, a cseh kőolajvezetékeket kezelő állami kézben lévő Mero társaság vezérigazgatója Prágában.
Csehország tavaly 7,4 millió tonna kőolajat importált, nagyjából annyit, mint 2022-ben. Az orosz kőolajon kívül a többi kőolaj a Németországot és Csehországot összekötő IKL vezetéken érkezett az országba.
Az IKL az olasz kikötővárosból, Triesztből kiinduló Transalpoki Kőolajvezeték, a TAL leágazása. A korábban aláírt megállapodások alapján már folyamatban van a TAL kapacitásbővítésének az előkészítése, amely lehetővé teszi, hogy Csehország függetlenné váljon az orosz kőolajtól. Az IKL kapacitása, évi 11 millió tonna kőolaj, már most elegendő lenne.
A munkák értéke meghaladja az 1,6 milliárd koronát (24,6 milliárd forint). A vezeték bővítésének befejezését a jövő évben tervezik. Ezzel lehetővé válna, hogy a Csehországba irányuló vezetékek kapacitása évi négymillió tonnával nyolcmillió tonnára bővüljön, amivel gyakorlatilag Prágának már nem lenne szüksége a Barátság vezetéken érkező orosz kőolajra.
Korábban a kőolajon kívül Csehország az oroszországi gázszállításoktól is függött. Az Ukrajna elleni orosz katonai támadás előtt az orosz földgáz tette ki a csehországi gázfogyasztás 97 százalékát. Tavaly ez az arány 3,8 százalékra csökkent - közölték Prágában.
(MTI)