Márciusban ötéves mélypontra mérséklődött az éves infláció Lengyelországban a lengyel statisztikai hivatal végleges adatai szerint.
Márciusban az éves fogyasztói áremelkedés 2 százalékra, 2019 márciusa óta a legalacsonyabb szintre lassult a februári 2,8 százalékról. A márciusra vonatkozó korábban ismertetett előzetes szám 1,9 százalékról szólt.
Éves összevetésben egyebek között az élelmiszerek és alkoholmentes italok áremelkedése a februári 2,8 százalékról, 0,3 százalékra, az alkoholos italoké és dohányáruké 6,7 százalékról 5,2 százalékra, a ruházati termékeké és lábbeliké 2,6 százalékról 1,1 százalékra, a szolgáltatásoké pedig 6,7 százalékról 5,4 százalékra mérséklődött márciusban.
Márciusban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak februárhoz képest, amikor 0,3 százalékos havi emelkedést regisztráltak.
A lengyel jegybank inflációs célja 2,5 százalék (plusz/mínusz 1 százalékpont), azaz már a februári infláció is ezen belül volt, 2021 áprilisa óta először. A jegybanki alapkamat 5,75 százalék, november óta nem változott.
(MTI)