Kína meggyőződése, hogy Irán nem szítja továbbá a közel-keleti régióban dúló feszültséget és képes felelősen kezelni a helyzetet, miközben őrzi szuverenitását - szögezte le Vang Ji kínai külügyminiszter iráni hivatali partnerével, Hosszein Amirabdollahiánnal folytatott telefonbeszélgetésén.
Vang ji az egyeztetés során - melyről a kínai állami média kedden számolt be - méltatta Teheránt, amiért nem vett célba "régiós és szomszédos országokat".
Irán szombat éjjel intézett drón- és rakétatámadást Izrael ellen, a művelet Teherán szerint válasz volt Izraelnek a síita állam damaszkuszi konzulátusa ellen végrehajtott csapására.
Vang Ji az iráni akcióval kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy az korlátozott volt és önvédelmi célokat szolgált, ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte a konzulátus elleni izraeli csapást.
Amirabdollahián elmondta, Teherán tisztában van a közel-keleti régióban uralkodó feszültséggel, melyet nem kíván tovább élezni.
Az iráni vezetés korábban szükségesnek és arányosnak nevezte az Izrael elleni támadást, mely ellen felemelte a szavát a többi között az Egyesült Államok, Németország és Franciaország is, a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió (EU) pedig újabb, Teherán elleni szankciókat helyezett kilátásba.
A kínai állami média tájékoztatása szerint Vang Ji hétfőn szaúd-arábiai partnerével, Feiszal bin Farhán Ál Szaúddal is egyeztetett, kiemelve, hogy Peking kész együttműködni Rijáddal annak érdekében, hogy elejét vegyék a térségbeli helyzet további elmérgesedésének.
Ál Szaúd reményét fejezte ki, hogy Kína tevőleges és fontos szerepet vállal majd e tekintetben, hozzátéve, hogy a királyság kész bővíteni a kommunikációs csatornákat Kínával "az azonnali és feltétel nélküli" gázai tűzszünet érdekében.
A gázai fegyveres konfliktus októberi kezdete óta Peking többször hangoztatta, kész támogatni a palesztin nép igazságos ügyét, valamint a kétállami megoldás mellett szállt síkra, továbbá mély megdöbbenését fejezte ki az izraeli hadsereg gázai civilek elleni támadásai miatt.
(MTI nyomán)