A belga és a brit miniszterelnök elítélte, hogy Brüsszelben egy kerületi polgármester betiltotta a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) című rendezvényt.
Alexander De Croo belga miniszterelnök az X üzenetküldő platformon elfogadhatatlannak és alkotmányellenesnek nevezte a betiltást.
- Az önkormányzati autonómia a belga demokrácia egyik sarokköve, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólás és a békés gyülekezés szabadságát. Politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes, punktum! - szögezte le a liberális politikus.
Londonban Rishi Sunak brit miniszterelnök szóvivője újságíróknak beszélt arról, hogy a Brüsszelből érkező hírek "rendkívül zavarba ejtőek", az ilyen lépések "ártanak a szólásszabadságnak és a demokráciának".
A brit kormányfő erőteljes támogatója a szólásszabadságnak, amelyet minden demokrácia egyik fundamentumának tart - hangsúlyozta.
Megrökönyödésének és hitetlenkedésének adott hangot Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, akinek pártja szónokokkal képviseltette magát a rendezvényen.
A kerületi polgármester által elrendelt tilalom ellenére a kivezényelt rendőrök nem oszlatták fel a már zajló konferenciát, a délután érkezőket - köztük Eric Zemmour volt franciaországi elnökjelöltet - azonban már nem engedték be a rendezvény helyszínére.
(MTI nyomán)