A legnagyobb szakszervezet felhívására huszonnégy órás sztrájkot tartanak a közlekedésben és szállítmányozásban tevékenykedő munkások Görögországban az alacsony bérek és a növekvő árak miatt.
A szakszervezeti és helyszíni beszámolók szerint a hajók a kikötőkben állnak, a vasútközlekedést felfüggesztették, és jelentős részben a busz- és taxivezetők is csatlakoztak a tüntetéshez. A sztrájk közlekedési nehézségeket okozott a görög fővárosban, Athénban, mivel rengeteg ember, aki általában a tömegközlekedést veszi igénybe, kénytelen volt kocsival közlekedni.
A tiltakozók a GSEE szakszervezethez, az ország legnagyobb magánszektorbeli egyesületéhez csatlakozva indították a sztrájkot. A munkások szerint a bérezésük jócskán alulmarad a más európai országokban ugyanebben az ágazatban dolgozó kollégáikéhoz képest.
Görögországban április elején 6,4 százalékkal megemelték a havi minimálbért, így az jelenleg 830 euró (327 ezer forint). Ez az elmúlt öt évben a negyedik ilyen emelés, miközben az ország még mindig próbál kilábalni a több mint egy évtizede tartó pénzügyi válságból.
A munkások szerint azonban a béremelés még mindig nem elég arra, hogy megéljenek belőle a folyamatosan emelkedő árak és megélhetési költségek mellett.
"Az üzenet világos. A munkások képtelenek megélni a rémesen alacsony bérek és az elszálló árak mellett" - közölte nyilatkozatában a GSEE, 2,5 millió munkást képviselve.
Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök kormánya még korábban ígéretet tett arra, hogy 2027-ig a havi minimálbért 950 euróra (374 ezer forint), az átlagbért pedig 25 százalékkal, 1500 euróra (591 ezer forint) emelik.
A görög újságírók egy nappal korábban hirdettek huszonnégyórás sztrájkot, a közlekedési alkalmazottakhoz hasonlóan az alacsony bérekre és a magas árakra hivatkozva.
(MTI)