Tajvan elnöke "veszélyes jelzéseket" küldött beiktatási beszédében, ezek tanúsága szerint a béke és a stabilitás aláásására törekszik - közölte Kína Tajvan-ügyi hivatala hétfőn.
A hivatal szóvivője szerint Laj Csing-tö elnöki beszédében "makacsul ragaszkodott" Tajvan függetlenségéhez, támogatta a szeparatizmust, a Tajvani-szoroson átívelő konfrontációra buzdított, és azt is egyértelművé tette, hogy függetlenségi törekvéseit külföldi támogatással és erőszak alkalmazásával próbálja elérni.
A szóvivő a közleményben Kína elidegeníthetetlen részének nevezte Tajvant, és kiemelte: a sziget függetlensége nem egyeztethető össze a Tajvani-szoroson átívelő békével.
"Soha nem fogunk eltűrni semmilyen függetlenségre törekvő, szeparatista cselekedetet" - írta, és hangsúlyozta, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala az egyetlen Kína része, függetlenül attól, hogy milyen helyzet alakul ki Tajvanon, vagy kit választanak regionális vezetőnek.
Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő "zsákutcának" nevezte a tajvani függetlenségi törekvéseket hétfőn Pekingben. "Nem számít, minek álcázzák, a tajvani függetlenség és elszakadás kudarcra van ítélve" - közölte.
Laj Csin-tö, Tajvan új elnöke a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangsúlyozta hétfői beiktatási beszédében, a békét nevezve az egyetlen lehetséges útnak, s felszólította Kínát, hagyjon fel a politikai és katonai fenyegetéssel.
A januárban megválasztott elnök több alkalommal is tárgyalásokat javasolt, ám ezt Kína rendre elutasította, és szintén azt hangoztatta: párbeszéd csak akkor indulhat meg a felek közt, ha mindenki elfogadja, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldala egyetlen Kína része.
(MTI)