A Meta törölte Robert Fico szlovák kormányfő "feltételezett" merénylőjének Facebook-fiókját - közölte a vállalat helyi idő szerint kedd este.
A szlovák kormányfőt négy lövés érte közvetlen közelről múlt szerdán egy kihelyezett kormányülés után. Még kórházban van, de már nincs életveszélyben.
Szlovák politikusok vasárnap azt mondták, elképzelhető, hogy a "feltételezett" merénylő nem egyedül követte el a bűncselekményt, ahogyan eleinte gondolták, aminek egyike oka, hogy a fiókját és az üzeneteit a támadás után valaki törölte.
A Facebookot üzemeltető Meta arról számolt be, hogy a vállalat törölte a gyanúsított fiókját még a támadás napjának estéjén, és erről tájékoztatta a szlovák hatóságokat, amelyekkel kapcsolatban áll és együttműködik. Ezt a szlovák médiafelügyelet is megerősítette.
Matus Sutaj Estok szlovák belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy ki kell vizsgálni, hogy voltak-e az elkövetőnek bűntársai, illetve tagja volt-e olyan csoportnak, amelynek tagjai merénylet elkövetésére buzdíthatták egymást. Sutaj Estok szerint továbbra is az a valószínűbb forgatókönyv, hogy a merénylőnek voltak segítői.
"Megígérhetem, hogy mindent ki fogunk vizsgálni" - szögezte le a szlovák belügyminiszter.
Az ügyészség által csak Juraj C.(Cintula - a szerk.)-ként azonosított gyanúsított 71 éves, korábban biztonsági őrként dolgozott egy bevásárlóközpontban, és amatőr költőként három verseskötetet adott ki.
(MTI nyomán)