Irán legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah vezette szerdán a helikopterbalesetben vasárnap elhunyt Ebrahim Raiszi elnök és a többi áldozat gyászszertartását.
Az ajatollah a Teheráni Egyetemen tartotta a szertartást, ahol a halottak koporsóit iráni zászlókkal és az elhunytak fényképeivel borították. A néhai Raiszi elnök koporsóján egy fekete turbán volt elhelyezve, ezzel jelezve, hogy Mohamed próféta közvetlen leszármazottja.
"Ó, Allah, mi csak jót láttunk tőle" - mondta Hamenei a halottakért mondott szokásos imában arabul, az iszlám szent könyve, a Korán nyelvén. Miután távozott, a tömeg előresietett, hogy mindenki megérinthesse a koporsókat.
A szertartás után az emberek a vállukon vitték ki a koporsókat, és azt kiabálták, hogy "Halál Amerikára!", miközben teherautókra helyezték őket. A temetési menet ezt követően Teherán belvárosán keresztül az Azadi, vagyis Szabadság térre vonult, ahol a néhai elnök korábban beszédeket tartott. A gyászmenetben emberek milliói gyűltek össze az iráni állami televízió beszámolója szerint.
A szertartáson részt vettek az iráni Forradalmi Gárda legfőbb vezetői, és Iszmail Haníje, a Hamász politikai irodájának vezetője is.
A temetés előtt Haníje beszélt a tömeghez, miközben egy szónok a "Halál Izraelre!" kiáltásra buzdította a jelenlévőket.
Az elhunyt elnököt csütörtökön helyezik végső nyugalomra szülővárosában, Meshedben. A balesetben szintén meghalt Hoszein Amirabdollahián külügyminisztert pedig Teheránban temetik majd el.
Raiszi vasárnap Kelet-Azerbajdzsán tartományba utazott, hogy ott Ilham Aliyev azeri elnökkel együtt felavassa a két ország által az Arasz folyón emelt harmadik duzzasztógátat. Az őt és a külügyminisztert - valamint a többi között a tartomány kormányzóját - szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le.
Iráni hivatalos források egyelőre nem közölték a baleset okát, a hatóságok azonban bejelentették, hogy az ezzel kapcsolatos vizsgálatot nem a polgári repülési szervek, hanem a hadsereg fogja lefolytatni.
Vasárnap este Ahmad Vahidi belügyminiszter azt mondta, a helikopter vélhetően a rossz időjárási körülmények miatt került bajba, az iráni állami televízió pedig ugyanezt jelentette a halálhír közzétételekor.
(MTI)