A párizsi vezetés nem tartja időszerűnek a palesztin állam egyoldalú elismerését - közölte szerdán a francia külügyi tárca. Washington az egyoldalú elismerések ellenében szólalt fel, Berlin pedig a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta.
A körülmények jelenleg nem megfelelők egy független palesztin állam hivatalos elismerésére, mivel egy ilyen döntésnek túl kell mutatnia egy jelképes vagy politikai színjátékon - ismertette a francia külügyminiszter.
Stéphane Séjourné elhatárolódott Írország, Spanyolország és Norvégia által tett, a palesztin állam egyoldalú elismerésére vonatkozó bejelentésétől, és kiemelte: reményei szerint felgyorsulnak a gázai tűzszünet biztosítására tett erőfeszítések.
"Franciaország úgy gondolja, hogy a feltételek nem adottak ahhoz, hogy egy ilyen döntésnek tényleges hatása legyen" - mondta Jiszráel Kac izraeli külügyminiszterrel folytatott párizsi megbeszélését követően Séjourné.
Párbeszéd nélkül nem jöhet létre kétállami megoldás - jelentette be a német külügyminisztérium. "Egy független palesztin állam létrejötte a német külpolitika határozott célkitűzései között szerepel" - közölte a német külügyminisztérium szóvivője egy berlini konferencián.
Joe Biden amerikai elnök szerint a palesztin államot nem egyoldalú elismerésekkel, hanem a felek közti közvetlen tárgyalások útján kell megvalósítani - közölte a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. "Az elnök határozottan támogatja a kétállami megoldást, ahogy azt egész pályafutása alatt is tette" - tette hozzá.
Lengyelország rávilágított, támogatja a kétállami megoldást a közel-keleti válsághelyzet megoldása érdekében. Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter kijelentette: támogatják az Európai Unió és más országok vezetőinek erőfeszítéseit egy hosszú távú, stabil megoldás elérése érdekében.
Recep Tayyip Erdogan török elnök üdvözölte, hogy Spanyolország, Írország és Norvégia is elismeri a palesztin államot. A török elnök egy ankarai rendezvényen közölte, hogy rendkívül elégedett ezen országok döntésével.
(MTI)