Előzetes letartóztatásba helyezte Vagyim Samarin altábornagyot, a fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetőjét, a vezérkari főnök helyettesét különösen nagyértékű vesztegetés elfogadása miatt a 235. helyőrségi katonai bíróság.
A bíróság szerdán döntött a két hónapos előzetes letartóztatásról, az intézkedésről csütörtökön számolt be az orosz sajtó. Ha bűnösnek találják, a tábornokot nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.
Samarin 1971-ben született Taganrogban. Elvégezte a Novocserkasszki Katonai Parancsnoki Híradástechnikai Főiskolát, majd a Katonai Híradástechnikai Akadémiát, ezt követően 1992-től a távol-keleti katonai körzetben szolgált, különböző beosztásokban. 2010-ben a keleti katonai körzet híradástechnikai vezérkari főnöke helyettesének nevezték ki. 2021 óta az orosz fegyveres erők híradástechnikai főcsoportfőnökségének vezetője, a vezérkari főnök helyettese. Kitüntették a Haza Szolgálatáért Érdemrend II. fokozatával.
Az elmúlt hónap során több tábornokot tartóztattak le Oroszországban, köztük Tyimur Ivanov védelmiminiszter-helyettest, Jurij Kuznyecovot, a katonai tárca személyzeti osztályának vezetőjét, és Ivan Popovot, a déli katonai körzet 58. hadseregének volt parancsnokát.
Ivanovot csaknem 1,2 milliárd rubel (mintegy 4,8 millárd forint) kenőpénz elfogadásának gyanújával április végén vették őrizetbe. A nyomozás szerint a védelmi minisztérium cégei "ellentételezés nélkül végeztek el építési és javítási munkálatokat a feltehetően Ivanov tulajdonában lévő létesítményekben". Ivanov, akit tisztségéből felfüggesztettek, ártatlannak vallotta magát.
Kuznyecovot azzal vádolják, hogy összesen 30,5 millió rubel (csaknem 121 millió forint) kenőpénzt fogadott el Ljova Martiroszjan vállalkozótól.
A nyomozás szerint a tábornok segített Martiroszjannak abban, hogy szerződéseket kössön a Sztyemenko hadseregtábornokról elnevezett Krasznodari Katonai Főiskolával szállodai szolgáltatások nyújtására, 372 millió rubelért. A tábornoknál tartott házkutatás során az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint több mint 100 millió rubel értékű pénzt, aranyérméket, drága karórákat és egyéb luxuscikkeket találtak.
Popovot május 17-én tartóztatták le nagy kárt okozó csalás ügyében. A Vedomosztyi című lap szerint a volt parancsnokot azzal gyanúsítják, hogy erődítmények építésére szánt fémszerkezeteket tulajdonított el és értékesített. A tábornok ártatlannak vallotta magát.
(MTI)