Ismét párbeszédet szorgalmazott Tajvan és Kína között a sziget elnöke vasárnap, nem sokkal a kínai hadsereg Tajvan körüli "büntető hadgyakorlatának" befejezését követően.
A kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) gyűlésén Laj Csing-tö azt mondta, kész hozzájárulni a kölcsönös megértéshez. A megbékélést szorgalmazta, és felszólította Pekinget, hogy osztozzon Tajpejjel a régiós stabilitás fenntartásában. Emellett köszönetet mondott az Egyesült Államoknak és azon többi országnak, amely aggodalmának adott hangot a kínai hadgyakorlatok miatt.
"A nemzetközi közösség nem fogja tűrni egyetlen ország feszültségkeltési kísérleteit sem a Tajvani-szorosban" - szögezte le.
A januári elnökválasztás győztesét, Lajt a héten iktatták be hivatalába, beiktatási beszédében pedig a tajvani demokrácia és szabadság fontosságát hangoztatta, kiemelve: Pekingnek tiszteletben kell tartania a tajvani nép akaratát. Kína "veszélyesnek" nevezte az államfő szavait, csütörtökön pedig kétnapos, Peking által "büntetőként" aposztrofált hadgyakorlatba kezdett a sziget körül.
A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is kész megvalósítani az újraegyesítést.
(MTI)