Az erős, szuverén Európai Unió a béke, a jólét és a demokrácia záloga - jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron francia elnök Drezdában.
A francia elnök a drezdai Frauenkirche katedrális előtt mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az EU válaszúthoz érkezett. "Az Európai Unió története a béke, a jólét és a demokrácia története" - mondta. Úgy vélekedett, mindez veszélybe kerül, ha az EU nem cselekszik. "Európa a béke záloga. Sokunk számára ez az érv sokáig túlhaladottnak tűnt. Mostanra azonban ismét háború dúl Európában" - fűzte hozzá.
Hangsúlyozta, hogy különösen az ukrajnai háború tükrében szükség van önálló európai védelmi és biztonságpolitika kialakítására, illetve arra, hogy az európaiak szövetségesként cselekedjenek a NATO-n belül. Rávilágított, hogy a gazdaságpolitikai téren is szuverénebbé, illetve függetlenebbé kell válnia az Európai Uniónak különösen az amerikai és kínai konkurenciára tekintettel. "Európának növekedési modellre van szüksége a jövő nemzedékei számára" - hangoztatta a francia elnök, hozzátéve, hogy a gazdasági fejlődésnek karöltve kell járnia a klímavédelemmel.
Beszédében Macron a "szélsőségek" veszélyére is figyelmeztetett. Mint rávilágított, sokak számára magától értetődőnek tűnik a demokrácia és a szabadság. A berlini fal leomlását követően az emberek azt gondolhatták, hogy új szelek fújnak és elterjednek mindenhová. "De nézzünk ma csak körbe! Vessünk pillantást a tekintélyelvű rezsimek iránti csodálatra. Nézzük csak meg az illiberális pillanatot, amelyet átélünk!" - tette hozzá.
Sokan azt mondják maguknak, hogy akarják a pénzt Európától, de nem az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, a kultúra változatosságát és az egyetemek autonómiáját. "Ez a tendencia nem tendencia, hanem valóság Magyarországon. Ez volt a valóság Lengyelországban is a csodálatos választásokig" - hangoztatta Macron.
"Demokráciáinkban mindenhol ott tenyésznek ezek a gondolatok, amelyek a szélsőségektől, különösen pedig a szélsőjobboldaltól kapnak lendületet" - tette hozzá Macron.
"Ocsúdjunk fel! Európánk nem egy bevásárlóközpont!" - osztotta meg gondolatait a francia elnök. Azzal folytatta, hogy az EU nemcsak egy olyan hely, ahol közös szabályokat alkotnak. Hanem "az értékek, kultúra, a személyi és politikai szabadságok oszlopa". Hangsúlyozta azt is, hogy "meg kell találni az erőt és elhivatottságot ezt mindenhol, minden országban megvédeni" dacára a szélsőségeknek. Az aggályokra és a haragot kiváltó okokra a tisztelet Európájával kell felelni - fűzte hozzá.
(MTI nyomán)