A Világgazdasági Fórum (WEF) szerint korlátozni kell az emberek tulajdonában lévő autók számát, mert csak így lehet a „bolygó megmentését” segíteni, illetve ez az alapja az „éghajlatváltozás elleni küzdelemnek” is.
Zoom
Erre vonatkozóan a szervezet egy programot dolgozott ki, amelynek keretében arra kérik az embereket, hogy az átállás kapcsán kezdetben a két autóval rendelkező családok önként mondjanak le az egyik járműről. A WEF szerint mindenki, aki ezt megteszi, hozzájárul a Föld megmentéséhez, ráadásul a lemondás jó érzéssel tölti el az embereket. Mindennek alátámasztására a WEF egy nemrég készült tanulmányra hivatkozik, amelyet az Ausztrál Uber gépkocsikölcsönző cég készített, a célja pedig a magántulajdonban lévő autók számának csökkentése volt. A cikk megjegyzi, hogy az elektromos járművek a megoldás részét képezik, de hozzáteszi, a későbbiekben „meg kell változtatnunk az »egy ember, egy autó« mentalitást is”.
A WEF által hivatkozott tanulmány keretében 58 ausztrál személy élhette át négy héten keresztül az autómentes élet „nagyszerű érzését”. A kevesebb autó a háztartásban azt jelentette, hogy az érintettek gyakran kénytelenek voltak tömegközlekedésre vagy kerékpárra váltani. A teszt során az alanyok rájöttek arra, hogy sokkal boldogabbak egy autóval, mint többel. Az egyik résztvevő így fogalmazott:
Egyre inkább rájövök, mennyire értékes, hogy nincs második autóm.
A WEF és az Uber is a tanulmány alapján arra szólítja fel a kormányokat, hogy minél több helyen kezdjék meg a hasonló szellemű gondolatok terjesztését. Felsorolnak „hét olyan intézkedést, amelyből a várostervezők és a városvezetők meríthetnek Ausztrália zöld átállásának támogatása érdekében”. Ilyenek például: a városi közlekedés megszervezésének és a politikának együtt kell működni, hogy megszűnjön a túlzott függőség a személygépkocsiktól, hogy mindenkinek négy vagy több közlekedési lehetőség álljon rendelkezésére, függetlenül attól, hogy hol él, dolgozik, tanul vagy játszik a városban. Mindent át kell alakítani, hogy az emberek az autómentességet választhassák.
A WEF alapítója, Klaus Schwab – aki múlt héten jelezte visszavonulását a szervezet éléről –, már régóta szorgalmazta, hogy az autókat ne saját tulajdonban tartsák, hanem béreljék vagy osszák meg. Ezt a tervet „uberizációnak” nevezte. Az „uberizáció” azonban nem csak a magánautók kisajátítására vonatkozik. Schwab kifejtette:
Az internetes forradalom második hullámát fogjuk megtapasztalni: itt van a gépek közötti interakció, a 3D nyomtatás és a Big Data. Mindezek együttesen a változások cunamiját fogják elindítani az iparágban. A változás első aspektusa a gazdaság »uberizációja« – és ez nem korlátozódik majd a taxikra!
Ebben az értelemben maga a Világgazdasági Fórum alapítója is kijelentette, hogy az „uberizáció” a magántulajdon teljes kisajátítását, azaz a megszűnését jelenti.
Az viszont nem szerepelt az ausztrál tanulmányban, hogy azt egy olyan fuvarmegosztó cég készítette, aki anyagilag is érdekelt a kérdésben, hiszen ha nem lesz majd magántulajdon, tőlük lehet autót bérelni.
Továbbá az is kimaradt az elemzésből, hogy a családokat kezdetben egy autóra korlátozó WEF tagjai azok a globális nagyvállalatok, oligarchák és bankárok, akik több ezer magángéppel, jachttal is rendelkeznek a luxusautó-flottáik mellett. Klaus Schwab arról sem beszélt, hogy az ő vagyonukat is „uberizálni” kellene-e - írja Szakács Árpád a híroldalán.