Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megerősítette szerdán a madárinfluenza H5N2 néven ismert törzsének első halálos kimenetelű emberi fertőzését Mexikóban.
A több alapbetegségben szenvedő, 59 éves férfi Mexikóvárosban került kórházba azt követően, hogy megfertőződött a vírussal. Április 24-én halt meg, miután láz, légszomj, hasmenés, hányinger, továbbá általános rossz közérzet alakult ki nála - derült ki a WHO közleményéből.
Világszerte ez az első laboratóriumban megerősített eset, amelyben a H5N2-es madárinfluenzával fertőződött meg ember.
A WHO szerint egyúttal ez az első ismert H5N2-es madárinfluenzavírus-fertőzés Mexikóban. "Bár a vírusnak való kitettség forrása ebben az esetben jelenleg ismeretlen, az H5N2 vírusokat már kimutatták baromfikban Mexikóban" - írta közölte a szervezet.
Márciusban a madárinfluenza-fertőzést fedeztek fel egy kis szárnyasfarmon a mexikói Michoacán államban, amely azzal a tagállammal határos, ahol a fertőzött személy élt.
Az áldozat tudomása szerint nem érintkezett baromfival vagy más állattal, de több alapbetegségben szenvedett, és a rokonok arról számoltak be, hogy már három héttel az akut tünetek megjelenése előtt ágynak esett - tájékoztatott a WHO. Az egészségügyi szervezet szerint jelenleg alacsony a kockázata a vírusfertőzésnek a lakosságra.
(MTI)