"Remigrációs" uniós biztosi poszt létrehozására tett javaslatot keddi sajtótájékoztatóján az ellenzéki, jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, aki a biztos jelölését, majd Brüsszelbe való kiküldését is vállalná.
Christian Hafenecker kijelentette: "észszerű bevándorláspolitikára lenne szükség, és már a kampányban is elmondtam, hogy remigrációra, valamint remigrációs biztosra lenne szükség". A főtitkár szavaiból kiderült: az FPÖ azt szeretné elérni, hogy ő jelölhesse a remigrációs biztost, akit Ausztria küldhetne ki hamarosan Brüsszelbe.
Az uniós biztosokat a tagállamok kormányai jelölik. Az osztrák kormánykoalíció az Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöldekből áll.
Az FPÖ - amely a múltban három alkalommal, a szociáldemokratákkal és a konzervatívokkal együtt is volt már kormányon Ausztriában - tavaly novemberben fogadta el azt a remigrációs elképzelést, amely Németországhoz hasonlóan Ausztriában is vita tárgyát képezi. A jelenlegi jogi keretek nem tennék lehetővé a bevezetését, így végrehajtását csak a bevándorlók tömeges kiutasításával, illetve az osztrák állampolgársággal már rendelkező személyek "kötelező asszimilációjával" lehetne megvalósítani.
Herbert Kickl, a párt vezetője novemberben mondta ki először nyíltan, hogy meg kellene fosztani osztrák állampolgárságuktól, majd ki kellene telepíteni az országból azokat a külföldi származású embereket, akik "tudatosan utasítják vissza a társadalomba való beilleszkedésükre vonatkozó igényt".
Az FPÖ 25,4 százalékos eredménnyel nyerte meg Ausztriában a vasárnap tartott európai parlamenti választást, ami példátlan sikernek számít a párt történetében; a második helyet 24,5 százalékkal az ÖVP szerezte meg.
(MTI)