Több százezren tüntettek szombaton Párizsban és Franciaország különböző városaiban, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) ellen tiltakozzanak a közelgő francia parlamenti választások előtt. Emmanuel Macron azután írta ki az előrehozott választást, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette párt nagyarányú győzelmet aratott, míg a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett – írja a 24.hu.
Párizsban a rendőrség becslése szerint 75 ezren vonultak fel a szombati tüntetésen, de országszerte több mint 200 ezer ember vehetett részt a tiltakozásokban, míg 21 ezer rendőr biztosította az utcákat. Ám a felvonulást szervező egyik szakszervezet (CGT) sokkal nagyobb számokról beszélt: szerintük a fővárosban 250 ezer, országszerte pedig 640 ezer tüntető vett részt a rendezvényeken.
Zoom
Tüntetés Párizsban 2024. június 15-én (fotók: Benoit Tessier/Reuters)
Azért vonulunk, mert rendkívül aggódunk amiatt, hogy az RN vezetője, Jordan Bardella lehet a következő miniszterelnök… Meg akarjuk előzni ezt a katasztrófát!
Ezt már Sophie Binet, egy szélsőbaloldali szakszervezet vezetője mondta a Reutersnek.
Zoom
Carol-Ann Juste, egy 22 éves diáklány, aki részt vett a párizsi felvonuláson, azt mondta, hogy most először vett részt tüntetésen. "Aggódik, mert az emberek elhiszik ennek a pártnak a hazugságait, amely valóban rasszista örökséggel bír".
Juste elmondta, hogy "az emberi jogok, a szabadság és a tolerancia országának megőrzéséért szeretne küzdeni".
Hogy mennyire kelél aggódnia a libsi diáklánynak, kérdéses. A Nemzeti Tömörülés teljesen szakított a klasszikus (szélső)jobboldali elvekkel, gyakorta alkalmaznak politikailag korrekt szólamokat, és filoszemita, zsidóbarát húrokat pengetnek.
Ez persze a baloldali agyhalottakat cseppet sem zavarja. A nyugat-franciaországi Toursban, ahol tüntetők százai vettek részt egy felvonuláson, többek között olyan transzparenst is mutogattak, amelyen " a szabadságjogokért, a szociáldemokrata köztársaságért, a szélsőjobboldali eszmék és a rasszizmus ellen" felirat volt olvasható.
A kétfordulós nemzetgyűlési választásokat június 30-ra és július 7-re írták ki, a kampány már elindult. Macron szerdán felszólította mindazokat, akik „nemet tudnak mondani a szélsőségekre”, hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások „előtt vagy után”.
(24, Reuters nyomán Kuruc.info)