A török hírszerzés beavatkozásának köszönhetően sikerült megakadályozni egy Moszkva elleni újabb iszlamista terrortámadást – írja a török Hürriyet és az orosz TASzSz hírügynökség nyomán a Portfólió.
A támadást az Iszlám Állam horaszáni szervezete hajtotta volna végre, ugyanaz a radikális iszlamista frakció, amely a Crocus City Hall elleni merényletet szervezte meg március végén.
A terroristák ezúttal egy bevásárlóközpontot akartak megtámadni, de a török hatóságok leadták a drótot az oroszoknak, akik időben tudtak intézkedni. Az információt onnan szerezték meg az isztanbuli hírszerzők, hogy kihallgatták azokat az IÁ-tagokat, akik januárban az isztambuli Szent Mária templom ellen hajtottak végre támadást.
Törökország a NATO egyik legerősebb országa, de rendszeresen próbálnak egyfajta mediátor szerepben dolgozni az orosz-ukrán háború kapcsán. Miközben igyekeznek tárgyalásokat folytatni Moszkva és Kijev közt, török hadiipari cégek fegyverekkel látják el az ukrán hadsereget, török magánvállalkozók pedig segítenek az orosz gazdaságnak a nyugati szankciók kijátszásában.