Az Apple amerikai techóriás a kínai hatóságok felszólítására kiveszi mobiláruháza, az App Store helyi változatából a Radio France (RF) francia közszolgálati műsorszóró France Inter csatornáját - közölte csütörtökön a francia társaság.
Az RF közleményében sajnálkozott, amiért kínai hallgatói ezentúl nem érik el műsorait, különösen azokat, amelyeknek információi "ellenőrzöttek".
Az Apple a döntést a kínai hatóságok felszólításával indokolta, amelyek szerint a Radio France applikációja "Kínában törvényellenesnek számító tartalmakat is sugároz".
Laurent Frisch, az RF digitális tartalmaiért felelős vezetője azt mondta: a döntés vélhetően a France Internek a kínai elnökről szóló, "Hszi Csin-ping, a vörös herceg" című podcastja miatt született.
A kínai hatóságok szigorúan ellenőrzik az országban elérhető médiumokat, és cenzúrázzák az olyan tartalmakat, amelyek szerintük rossz fényt vetnek a pekingi kormányra vagy úgymond feszültséget szítanak a társadalomban.
Az Apple már áprilisban - ugyancsak Peking felszólítására - eltávolította mobiláruháza kínai részéből a WhatsApp üzenetküldő alkalmazást és a Threads közösségi oldalt. A hatóságok akkor nemzetbiztonsági okokra hivatkozva kérték ezek eltávolítását.
Az Apple gyártotta termékek, a többi között az iPad és az iPhone nagy népszerűségnek örvendenek Kínában, a cég pedig igyekszik jó viszonyt ápolni Pekinggel.
(MTI)