A súlyos vízhiány miatt Capri polgármestere szombaton elrendelte a turisták körében népszerű olasz szigetre érkező idegenforgalom leállítását.
Vízellátás nélkül az idegenforgalmi szezonban naponta a szigetre érkező több ezer ember számára lehetetlen biztosítani az alapvető szolgáltatásokat - indokolta a döntést Paolo Falco. A polgármester hozzáfűzte, hogy "robbanásveszélyes" az egészségügyi és higiéniai helyzet, ezért minden szükséges intézkedést megtettek, felállították a válságstábot és korlátozásokat vezettek be.
A vészes vízhiány a szigetet a szárazföldről ellátó vízvezeték hibája miatt alakult ki. Jelenleg a sziget nagy részén még folyik a víz, de a nyugaton fekvő Anacapri egyes részein már nem. Csak a helyi víztározókból tudnak vizet venni az ott élők, de a szárazföldről bejövő utánpótlás híján nagy a veszélye, hogy ezek gyorsan kiürülnek.
A szárazföldről a vízvezetéken érkező ivóvíz-szolgáltatás helyreállásáig tartályokkal szállítanak vizet a szigetre.
A turisták számára a polgármester szombat reggel 9 órai bejelentése után állították le a kompjegyek eladását, aminek következtében hatalmas sorok keletkeztek a nápolyi kikötő jegyirodái előtt, ahonnan a hajók Caprira indulnak.
A már korábban útra kelt kompokat és szárnyashajókat rádión rendelték vissza a szárazföldre.
(MTI)