Augusztusban immár a 28. egymást követő hónapban zsugorodott az építőipari teljesítmény az euróövezetben a Hamburg Commercial Bank (HCOB) és a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet felmérése szerint.
Az euróövezeti építőipari aktivitást mérő beszerzésimenedzser-index (BMI) értéke a júliusival megegyezően 41,4 ponton állt augusztusban.
A júliusival azonos augusztusi érték 2020 májusa óta a második legalacsonyabb volt, az index januárban érte el idei eddigi mélypontját, 41,3 ponton.
A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig annak csökkenését jelzi.
Az augusztusi BMI-adatok az euróövezeti építőipari kibocsátás számottevő csökkenését jelezték a harmadik negyedév közepén.
Augusztusban az új megrendelések az előző havinál kevésbé meredeken, azonban továbbra is jelentősen csökkentek, a visszaesés már a 29. egymást követő hónapban folytatódott, ennek következtében az euróövezeti építőipari munkahelyek száma tovább mérséklődött, a foglalkoztatás zsinórban a 18. hónapban zsugorodott.
Eközben az euróövezeti építőipari vállalatok beszerzési aktivitásának visszaesése is folytatódott, így az év nyolcadik hónapjában már az egymást követő 27. hónapban, több mint két éve gyengült, míg az alvállalkozók elérhetősége jelentősen javult, ugyanis igénybevételük 2020 áprilisa óta a legnagyobb mértékben csökkent.
Az ellátási láncokra nehezedő mérsékelt keresleti nyomás miatt a vállalatok csökkenteni tudták a teljesítési időt, az inputárak emelkedésének üteme pedig hathavi csúcsra gyorsult, azonban így is mérsékelt maradt augusztusban.
A vállalatok következő egy évre vonatkozó kilátásai továbbra is pesszimizmust tükröztek.
Az euróövezet visszaesését augusztusban a német építőipari aktivitás jelentős gyengülése vezette, a BMI május óta a legalacsonyabbra, 38,9 pontra esett, eközben az előző havinál lassabb, ám továbbra is meredek csökkenést regisztráltak Franciaországban. Olaszországban ugyanakkor mérséklődött az immár 5 hónapja tartó a zsugorodás.
(MTI)