A holland kormány pénteken közölte, hogy nemzetbiztonsági okok miatt tovább szigorítja az EU-n kívülre irányuló mikrochipexportra vonatkozó korlátozásokat, a döntés közvetlenül érinti a holland ASML technológiai óriásvállalat azon jogát, hogy külön kiviteli engedély nélkül exportáljon termékeket.
Az exportkorlátozás kizárólag a mikrochipekre finom részleteket nyomtató mély ultraibolya (DUV) litográfiai rendszereinek értékesítését érinti. Az ASML a chipgyártásban használt fotolitográfiás gyártástechnológia egyik fejlesztője és a többi között a Samsung és az Intel egyik fontos beszállítója.
Az Egyesült Államok korábban a kínai chipgyártók fejlett technológiához való hozzáférésének korlátozására irányuló kampánya részeként, Kína technológiai és katonai fejlődése lassítása érdekében korábban jogot követelt ezen eszközök szabályozására.
Reinette Klever külkereskedelemért felelős holland miniszter sajtóközleménye szerint a döntés a holland nemzetbiztonsági érdekeket szolgálja. "Úgy látjuk, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően több biztonsági kockázatot rejt ezeknek a speciális eszközöknek az exportja, különösen a jelenlegi geopolitikai helyzetben" - hangsúlyozta.
Kiemelte, hogy Hollandia egyedülálló, vezető pozícióval rendelkezik ezen a területen, ami bizonyos felelősséggel jár. "A holland félvezetőiparnak tudnia kell, hogy mire számíthat. Körültekintően és célzottan jártunk el, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a globális kereskedelmi áramlások és értékláncok megzavarását" - olvasható a miniszter sajtóközleményében.
A kormány a kérelmeket eseti alapon fogja elbírálni, tehát átfogó exporttilalom nincs érvényben. Az intézkedés a Hollandiából az EU-n kívüli célállomásokra irányuló exportra vonatkozik.
Az ASML sajtóközleményében azt írta, "mivel technikai változásról van szó, a bejelentésnek várhatóan nem lesz hatása a cég idei év pénzügyi kilátásaira."
A holland kormány már korábban, 2020-ben is korlátozta egyes műszaki termékek exportját Kínába.
(MTI)