Washington és Peking teljesen lehagyja az Európai Uniót – hangzott Emmanuel Macron francia elnök borúlátó megjegyzésében, amelyben többek között arról is beszélt, hogy az unió 2-3 éven belül teljesen kieshet a világpiacról, ha a megszokott gazdasági menetrendet követi.
A Politico az elnököt idézve arról ír, hogy az Európai Unió eddigi gazdasági modelljének 2-3 éven belül annyi lehet.
Túlszabályozunk, és alulmaradtunk a befektetésekkel. Két-három éven belül, ha a klasszikus menetrendünket követjük, kiesünk a piacról (...) Az Európai Unió meghalhat, nagyon fontos pillanat előtt állunk – figyelmeztetett az elnök a berlini Globális Párbeszéd konferencia egyik panelbeszélgetésén.
A francia elnök szerint Európa lemaradásban van az Egyesült Államokkal és Kínával szemben olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia, a védelem és a biztonság.
Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke egy szeptemberben közzétett jelentésében hasonló figyelmeztetést fogalmazott meg, mondván, hogy az uniónak rövidesen „egzisztenciális kihívással” kell szembenéznie, hacsak nem alakítja át radikálisan gazdaságát a versenyképesség növelése érdekében.
Macron kijelentette, hogy teljes mértékben támogatja Draghi következtetéseit, és hogy Európának sietnie kell azok végrehajtásával. „Azt hiszem, ez teljesen igaz, veszélyben vagyunk” – mondta, hozzátéve, hogy az említett országok sokkal többet fektetnek be, sokkal előrébb járnak. Azt is hangsúlyozta, hogy az egy főre jutó bruttó hazai terméket (GDP) tekintve az elmúlt három évtizedben az Amerikai Egyesült Államok 60 százalékos növekedést szállított, Európa csak 30 százalékot.
A jelenlegi szociális modellünkkel ez nem fenntartható – értékelte a helyzetet Emmanuel Macron. Azzal érvelt, hogy ahhoz, hogy a mai többpólusú világrendben versenyképes legyen, az uniónak egységes piacot kell teremtenie és egyszerűsítenie kell a szabályozását.
Ha azt akarjuk, hogy egyértelműen versenyképesebbek legyünk és meglegyen a helyünk ebben a többpólusú világrendben, akkor egyszerűsítenünk kell – vélte a francia elnök.
A kereskedelemről szólva hozzátette, hogy ha Kína és az Egyesült Államok nem tartja tiszteletben a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait, akkor az Európai Uniónak sem kell így tennie. „Huszonöt évvel ezelőtt azt hittük, hogy Kína – az ország WTO-csatlakozásával – be fogja tartani a törvényeket. Ez nem így történt – mondta, majd hozzátette, hogy amikor sem az Amerikai Egyesült Államok, sem Kína nem tartja be a szabályokat, akkor nekünk sem kellene, mert ez nem így megy.
Nem azt javaslom, hogy próbáljunk protekcionistává válni, ez egy szörnyű világ, de legalább legyünk tisztességesek. Az iparunkkal, a gazdáinkkal, az emberekkel – tette hozzá.
(Politico - Index nyomán)