A brazil legfelsőbb bíróság bírája, Alexandre de Moraes helyi idő szerint kedden feloldotta az X betiltását. "Elrendelem a felfüggesztés végét, és engedélyezem a hatóságoknak, hogy az X haladéktalanul felvegye működését" - áll de Moraes döntésében.
Az ANATEL brazil távközlési hatóságot egyben utasították a közösségi platform működésének helyreállítására.
Az X közölte, hogy "büszkén" tér vissza Brazíliába. "legfontosabb volt e folyamat során, hogy biztosíthassuk brazilok tízmillióinak, hogy hozzáférhessenek nélkülözhetetlen felületünkhöz" - írta a cég. "Továbbra is ki fogunk állni a szólásszabadság védelme mellett a törvény adta kereteken belül, mindenütt, ahol működünk" - tette hozzá.
De Moraes augusztusban rendelte el az X betiltását a közösségi platform tulajdonosával, Elon Musk milliárdos üzletemberrel hónapokig folytatott vita után. A bíró szerint az X nem lépett fel eléggé a gyűlöletbeszéd és a hamis hírek terjesztése ellen. Elon Musk milliárdos üzletember, az X tulajdonosa akkor gonosz diktátornak nevezte a brazil bírót.
Az X most beleegyezett a legfelsőbb bíróság követeléseinek teljesítésébe, zárolta kilenc olyan felhasználó fiókját, aki ellen a brazil hatóságok vizsgálatot indítottak. Emellett megfizette a 28,6 millió reál (csaknem 2 milliárd forint) pénzbírságot is.
(MTI)