A nemzetközi kapcsolatok gyökeres változásokon mennek át: új világrend alakul ki, amely a bolygó sokszínűségét tükrözi, és ezeket a folyamatokat nem lehet megállítani - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken egy nemzetközi fórumon a türkmén fővárosban, Asgabatban.
"Az idők és civilizációk kölcsönhatásai" című rendezvényt a türkmén költő és gondolkodó, Mahtumkuli Fragi születésének 300. évfordulója alkalmából rendezik Asgabatban.
Putyin beszédében felhívta a figyelmet, hogy Fragi műveiben az igazságosság és egyenlőség, az egyetértés és felelősség, a tolerancia és megértés, valamint a tisztelet és szolidaritás mellett szállt síkra.
"Mindez ma is közel áll és érthető a józanul gondolkodó emberek számára, és különösen aktuális és kívánatos a jelenlegi nem egyszerű helyzetben, amikor a világ példátlan fenyegetésekkel, nemzetek és vallások közötti konfliktusokkal szembesül, amikor a nemzetközi kapcsolatok a globális, gyökeres változások korába léptek, amikor új világrend alakul ki, amely az egész bolygó sokszínűségét tükrözi, és egy természetes, visszafordíthatatlan folyamat" - hangsúlyozta az orosz elnök.
Putyin a fórum keretében tárgyal Maszúd Peszeskján iráni elnökkel.
A rendezvényen több mint tíz állam, valamint nemzetközi szervezetek, köztük a Sanghaji Együttműködési Szervezet, a tíz ázsiai államot számláló Gazdasági Együttműködés Szervezete, a több szovjet utódállamot tömörítő Független Államok Közössége (FÁK), az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) és az UNESCO vezetői vesznek részt.
(MTI)