Az amerikai hatóságok nem adják fel, és megpróbálják kézre keríteni a svájciak által szabadon engedett zsidóbűnözőt.
Az amerikai hatóságok elítélték a svájci döntést. Steve Cooley, Los Angeles megye főügyésze az igazságszolgáltatás és más áldozatok megcsúfolásának nevezte a döntést.
Polanski a svájci hatóságok döntése után néhány órával már el is hagyta azt a házat, ahol tavaly óta házi őrizetben tartották. A svájci kormány technikai kérdéssel magyarázta, miért lett ismét szabad a rendező: az amerikaiak nem voltak hajlandók átadni Polanski ügyvédjének korabeli vallomását, amely továbbra is titkos. Ezt csak akkor lehet felhasználni, ha az eredetileg az ügyben eljáró ügyészt nem tudják beidézni meghallgatásra.
Eveline Widmer-Schlumpf svájci igazságügyi miniszter egyenesen azt mondta: "azzal, ahogy a tényeket bemutatják, vagy nem mutatják be, folyamatos kétségeket ébreszt az ügy". Polanski ügyvédei megjegyezték, hogy az eredeti bíró szabálysértő módon viselkedett, amikor egy nem érintett ügyésszel konzultált az ügyben. Emellett felrúgott egy vádalkuról szóló megállapodást. Steve Cooley, aki a kaliforniai főügyészi posztért folytat kampányt, viszont szőrszálhasogatással vádolta meg a svájciakat.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Újabb bizonyíték arra, hogy a zsidóknak mindent szabad: Polanski elhagyta Svájcot
Roman Polanski ügyvédje útján köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták, s Párizsban kiadott rövid közleményében tudatta, hogy nem kíván nyilatkozni annak kapcsán, hogy a svájci igazságügyi miniszter elutasította az Egyesült Államok kérelmét a filmrendező kiadatására.


Polanski áldozata - nekik ezt is szabad

A France Info hírrádió értesülése szerint a pedofil zsidó délután egy magánrepülőgépen elhagyta Svájcot.
"Nem kívánok nyilatkozni a svájci igazságügyi minisztérium mai döntését követően. Egyszerűen csak szeretnék a szívem mélyéről köszönetet mondani mindazoknak, akik támogattak és tudatni velük, hogy ma nagyon elégedett vagyok. Mindannyiuknak hatalmas köszönet" - olvasható Polanski közleményében, amelyet ügyvédje, Hervé Temime juttatott el a sajtónak.
A jogi képviselő azt viszont nem kívánta elárulni, hol tartózkodik jelenleg a filmrendező. Polanski párizsi lakása előtt mindenesetre órák óta fotósok és tévések várakoznak.
A francia-lengyel állampolgárságú filmest szeptemberben tartóztatták le Svájcban nemzetközi elfogatóparancs alapján, amelyet az amerikai hatóságok adtak ki ellene egy 1977-ben elkövetett liliomtiprás miatt. A rendező december óta házi őrizetben várta ügyének rendeződését. Az elektromos karperecet, amelyet december 4. óta viselt, délben vették le róla a svájci hatóságok, s a zsidóbűnöző nem sokkal utána el is hagyta gstaadi házát.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: