A Jász
„Kék égbolt 2010”, „Éjszakai ragadozók”, „Vészmadár” és ezekhez hasonló, beszédes nevek, kifejezések tarkították a Brassó megyei Fundáta környéki Kárpátokban egy izraeli szállítóhelikopter lezuhanásával végződő román-izraeli közös hadgyakorlatot. A román légierőnek csak a másod-, sőt harmadhegedűs szerepét osztották ki, mert az izraeli hadsereg a zordon Kárpátoknak vadregényes táján tulajdonképpen az Irán elleni átfogó katonai támadást gyakorolta a perzsa viszonyoknak nagyjából megfelelő környezetben.
A román és az izraeli légierő már évek óta folytat közös hadgyakorlatot, s ezenkívül Moldva székhelyén, Bákóban az izraeli Légiipari Vállalat (התעשיה האוירית - Há-Tá'ászijá Há-Ávírit) magas rangú tisztjeinek irányítása mellett többek között elavult MIG-eket újítanak föl, majd a románokkal együtt áruba bocsátanak, főként a harmadik világ háborús térségeiben. A román-izraeli fegyverbarátság igen fölértékelődött, miután Törökország a Gázai övezet elleni másfél évvel ezelőtti Öntött ólom fedőnevű izraeli irtóhadjáratot ürügyként használva, de tulajdonképpen az Iránhoz és Szíriához való közeledés jegyében megszüntette a katonai együttműködést Izraellel.
Márpedig az Irán elleni támadás során az izraeli repülőgépek és helikopterek motorjai a magas hegyek fölött, s a sziklafalak között egészen más körülményeknek lesznek kitéve, mint például a Negev sivatagban. Az Iránéhoz hasonló magassági és hőmérsékleti körülményeknek kitűnően megfelel a románok által bitorolt Keleti-Kárpátok vidéke. Izrael a törökökkel történt pengeváltás után több európai, egykori szocialista országban, így Magyarországon is lehetőséget kaptak az Irán elleni háború gyakorlására. Az más lapra tartozik, hogy minderre miként reagál majd a cionista megrendelésre mostanában életbe léptetett különféle szankciókat remélhetőleg kiheverő, s az Európai Unió és Amerika ármánykodása ellenére is gazdasági, illetve katonai nagyhatalommá, a Közel-Kelet térségének vezető államává váló Iráni Iszlám Köztársaság.

Román csendőr izraeli katonatiszttel a terepen
A Keleti-Kárpátok terepviszonyira jellemző, hogy az izraeli Jász'ur (יסעור - Vészmadár) nevű szállítóhelikopter hétfői lezuhanása óta egészen kedd délutánig nem sikerült megközelíteni a fedélzeten tartózkodott, s most már biztosan odaveszett hat izraeli és az egy román katonát. A román mentőalakulatok beazonosították a roncsok helyszínét, ám ismerve a balkáni fegyverbarátok „hozzáértését”, az izraeliek határozottan megtiltották, hogy a románok kezdjék meg a roncsok és az emberi maradványok módszeres begyűjtését, illetve elmozdítását a lezuhanás helyszínéről.
Az izraeli légierő három, egyébként ugyancsak Jász'ur típusú szállítóhelikopterének fedélzetén már kedden délután Romániába érkezett a „669-es egység” mentőalakulata a lezuhant gépen tartózkodott személyek földi maradványainak és a helikopter roncsainak szakszerű begyűjtésére. A „669-es egység” elnevezésű mentőalakulat katonái a nehéz hegyi terepviszonyok miatt jó néhány kilométert kénytelenek lesznek gyalog megtenni.

A CH-53 „Vészmadár” harci helikopter
A Vállá!Hádásot hírportál által közzétett videó narrációjából megtudjuk, hogy a három izraeli mentőhelikopter a lezuhanás pontja fölé repül, a „669-es egység” katonái kötélen ereszkednek le a meredek hegyoldalba, majd onnan lefelé haladva még gyalogosan is meg kell tenniük egy bizonyos távolságot, amíg elérik a roncsokat. Egy román idegenvezető a videón elmondja, hogy a lezuhanás helyszínén a Kárpátok csúcsai elérik a 2500 méteres magasságot, s ezért még a tapasztalt hegymászók is sokszor odavesznek. A lezuhanás pontján a mentőalakulatoknak 90 fokos sziklafalat is meg kell mászniuk.
Júszef el-Kudszi – Kuruc.info