A szombati robbantás során meghalt Hászán Teheráni Mokáddám vezérezredest a perzsa rakétafejlesztési program atyjának is nevezték. Az Iráni Forradalmi Gárdák főtisztje a rakétafejlesztés terén sokat segített a palesztin Hamásznak és a libanoni Hizbulláhnak, s ezért sokan azt állítják, hogy a Moszád tette el láb alól.

Hászán Teheráni Mokáddám vezérezredes (Fotó: AFP)
Érdekes módon a hivatalos iráni nyilatkozók, s leginkább a Fars Iráni Hírügynökség által közzétett közlemények eddig egyértelműen kizárták annak lehetőségét, hogy az izraeli vagy az amerikai titkosszolgálat követte volna el a szombati robbantást a Teherán közelében levő rakétatámaszpont. Mint ismert, az Iráni Forradalmi Gárdák 5. Dandárjának rakétabázisán elkövetett szabotázscselekménynek tizenhét halálos áldozata volt, köztük a perzsa rakétafegyverkezés atyjának is nevezett Hászán Teheráni Mokáddám vezérezredes.
A hivatalos iráni jelentések eddig kizárólag „munkabalesetről” beszéltek, pontosabban azzal a verzióval is előhozakodtak, miszerint a rakétabázis raktárában akkor történt a robbanás, amikor a helyszínen egyik helyről a másikra mozgattak bizonyos fegyverzetet. Ezzel szemben a Time Magazine már tegnap megírta, hogy a Teheránban tartózkodó fültanúk csak egyetlen hatalmas robbanást hallottak a környéken, s nem pedig egy lőszerraktár fölrobbanásakor szokásos durranások sorozatát.

Fölszálló füst a Teherán közeli robbanás után (Fotó: AP)
A londoni The Guardian legutóbb arról írt, hogy a teheráni legfelsőbb politikai vezetéshez, így Mahmúd Áhmádi Nezsád elnökhöz is közelálló egyik iráni politikus meggyőződése szerint, akárcsak a perzsa atomtudósok elleni korábbi, valamint a tavaly Horrámabád város közelében levő másik rakétatámaszponton a mostanihoz hasonló módszerrel elkövetett robbantást is a Moszád nevű izraeli titkosszolgálat emberei hajtották végre. Az egyes arab hírportálokon olvasható vélemény szerint a Moszáddal ezúttal együttműködött a Modzsáhedín Hálk nevű perzsa kormányellenes szervezet.
A The Guardian híre valószínűleg helytálló, mert az Iráni Forradalmi Gárdák Teherán közeli rakétatámaszpontján most szombaton elkövetett szabotázsakció elsősorban Hászán Teheráni Mokáddám vezérezredes ellen irányult. Az iráni rakétafejlesztés atyjaként is ismert perzsa főtiszt már régóta gerenda volt az izraeliek szemében, mert a vezérezredes részt vett a különféle iráni rakétakutató- és fejlesztési programokban a Teheráni Egyetemen.
Hászán Teheráni Mokáddám, az Iráni Forradalmi Gárdák rakéta- és tüzérségi alakulatainak irányítója azzal is kiváltotta Izrael dühét, hogy az összekötő és összehangoló szerepét töltötte be a libanoni Hizbulláh síita szervezet, a palesztin Hamász Iszlám Ellenállási Mozgalom és az iráni kormány között. Más szóval a most megölt perzsa vezérezredes sokat segített a Hizbulláhnak és a Hamásznak a rakéták kifejlesztése terén. A libanoni Hizbulláh valójában neki köszönheti azt, hogy a 2006-os, úgynevezett második libanoni háborúban eredményesen föl tudta venni a küzdelmet a Libanon területére behatoló izraeli katonákkal. Később, a Gázai övezet ellen indított Öntött ólom fedőnevű izraeli hadjárat során pedig a Hamász vette nagy hasznát a Hászán Teheráni Mokáddám nyújtotta technikai segítségnek.
Hering József – Kuruc.info