Bezár!
2020. július 15., szerda, Henrik, Roland napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
14:03 Régi-új szovjet-orosz fejlesztések a szárazföldi hadviselés terén, kitekintéssel a modern kor háborúinak tapasztalataira13:48 Romániában meghaladta a tízezret az ismert aktív esetek száma13:31 Több mint kétmillió iráni tiltakozott a világhálón az ellen, hogy halálra ítélték a tavalyi megmozdulások több résztvevőjét13:17 Nem járatták iskolába gyereküket, vádat emeltek ellenük12:51 Azték palota maradványaira bukkantak egy épület alatt Mexikóváros főterén12:10 Ősszel 491 helyszínen kezdhetik meg munkájukat az iskolaőrök11:54 Elvtársi közvélemény-kutatás: a Jobbik az ellenzéki moslék egyik leggyengébb tagja lett, Jakab is sereghajtó11:06 Budapest Airport: 94 százalékos az utasforgalom visszaesése tavaly júniushoz képest10:43 Meghalt egy kamasz bubópestisben Mongóliában10:26 "A fehér életek nem számítanak, el kell törölni a fehérséget!" - Cambridge-i professzori címet érő kijelentés ez10:08 Öttel emelkedett a fertőzöttek száma hazánkban09:28 Mi Hazánk: a honvédségi szállítórepülőgépek beszerzése idegen érdeket szolgál08:47 Vasárnapi program füstöséknél: varázsdohány-terítés a Bosnyák téren08:21 Trump megvonta Hongkong különleges státusát08:07 Életbe léptek a beutazási korlátozások
24 óra legolvasottabbjai

Gazdaság :: :: Hozzászólások

Címkét kaphat a görögdinnye: akár az is kideríthető lesz, melyik gazda termelte

Reklám

A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg. Idén sárgadinnyéből 20 ezer, görögdinnyéből 200 ezer tonna hazai termés várható, ami több a tavalyinál.
Idén jóval biztatóbb a görögdinnye-termesztés, mint tavaly volt. A görögdinnyét július elejére várták. A sárgadinnye-termesztés Magyarországon évek óta 500 hektár körül van, idén 20 ezer tonnányi termést várnak, és nagyjából szeptember végéig kapható lesz a sárgadinnye – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.
Hazánkban változatlanul, nagyjából 4800 hektár területen termesztenek görögdinnyét, a termőtájak azonban átrendeződnek.
Békés megyében 1500 hektárra esett vissza a termelés, viszont azzal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt, összességében így is 4800 hektárnyi dinnye van ezeken a területeken. Baranyában, Tolnában és a Jászságban nem változott a gyümölcs mennyisége – folytatta Mártonffy Béla.
Zoom
Közmunkások görögdinnyét pakolnak a csányi önkormányzat közmunkaprogram keretében megművelt dinnyeföldjén 2015. július 16-án (Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)
Az ágazatban új rendszer van kialakulóban, amelynek a célja az idény széthúzása. A különböző fajtákkal, illetve a különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni, hogy a magyar görögdinnye június végétől szeptemberig a piacokon legyen.
A fajtákban is és a termesztéstechnológiában is olyan szezonszéthúzó eszközöket használnak, mint például a fóliaházban való termesztés, amelyek a görögdinnye-termesztésben újdonságnak számít. Körülbelül száz hektáron nevelnek így dinnyét – közölte Mártonffy.
A termelők szem előtt tartják az áruházláncok és a fogyasztók igényeit. A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg.
Ez a jelölés a sárgadinnyénél már évekkel ezelőtt megjelent.
Az egyesület tagjai a tagdíj befizetésével jogosultak ezer darab ingyenes címkére. Hogyha ez a címke elnyeri a tetszést, akkor bármikor megrendelhető és bármilyen mennyiségben tudják postázni a termelőknek – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.
Mártonffy Béla hozzátette, aki ebben a rendszerben feladatot vállal, az a neve mellé kap egy kódszámot. Úgy tervezik, hogy a fogyasztó talán még a gazdát is megtalálhatja majd ennek alapján. Vissza tudja keresni, hogy hol, melyik gazda termelte a megvásárolt dinnyét.
A görögdinnyék címkézése jelenleg kísérleti időszakban van, de a termelők már most igényelhetik ezeket.
A hazai dinnye várhatóan szeptember végéig lesz kapható a magyar áruházláncokban.
(Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready