2019. augusztus 22., csütörtök, Menyhért, Zombor napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:49 Venezuela nagykövetséget nyitott Észak-Koreában22:32 Ledózerolták egy vendégeire támadó albán éttermét22:10 Egy olasz ügyésznek "köszönhetően" partizándalokat énekelve vonultak le a hajóról a néger megszállók22:04 Boris Johnson Berlinben: vannak alternatív lehetőségek a tartalékmegoldás helyett21:45 Az Északi Áramlat 2-ről tárgyalt Maas és Lavrov Moszkvában21:08 Putyin megerősítette: fegyverkísérlet során történt a halálos baleset20:48 Az amerikai kormányzat engedélyezni fogja a migráns gyerekek korlátlan ideig történő fogva tartását20:01 A hivatalos adat szerint meghaladta a 25%-ot a migrációs hátterű lakosság aránya a németeknél - de a valóság rosszabb19:43 A Mazsihisz megköszönte a kormánynak, hogy fizette a belterjes játszadozásukat, és egyúttal jelezték: most már a zsidó sportközpont következik19:28 A jemeni húszik megint lelőttek egy amerikai kémrepülőt 18:52 Vádat emeltek a 45%-os Simonka ellen - pedig szegény fideszes csak elszenvedője az egésznek18:15 Így ünnepelt a Mi Hazánk augusztus 20-án18:14 Egyeztetést kezd a kormányalakításról a baloldali Demokrata Párt az Öt Csillag Mozgalommal17:49 Mexikóban egy bíró engedélyezte kokain "rekreációs célú" fogyasztását17:21 Trump: valakinek szembe kellett szállnia Kínával
24 óra legolvasottabbjai

Gazdaság :: :: Hozzászólások

Címkét kaphat a görögdinnye: akár az is kideríthető lesz, melyik gazda termelte

Reklám

A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg. Idén sárgadinnyéből 20 ezer, görögdinnyéből 200 ezer tonna hazai termés várható, ami több a tavalyinál.
Idén jóval biztatóbb a görögdinnye-termesztés, mint tavaly volt. A görögdinnyét július elejére várták. A sárgadinnye-termesztés Magyarországon évek óta 500 hektár körül van, idén 20 ezer tonnányi termést várnak, és nagyjából szeptember végéig kapható lesz a sárgadinnye – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában.
Hazánkban változatlanul, nagyjából 4800 hektár területen termesztenek görögdinnyét, a termőtájak azonban átrendeződnek.
Békés megyében 1500 hektárra esett vissza a termelés, viszont azzal, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nőtt, összességében így is 4800 hektárnyi dinnye van ezeken a területeken. Baranyában, Tolnában és a Jászságban nem változott a gyümölcs mennyisége – folytatta Mártonffy Béla.
Zoom
Közmunkások görögdinnyét pakolnak a csányi önkormányzat közmunkaprogram keretében megművelt dinnyeföldjén 2015. július 16-án (Illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)
Az ágazatban új rendszer van kialakulóban, amelynek a célja az idény széthúzása. A különböző fajtákkal, illetve a különböző technológiák alkalmazásával szeretnék elérni, hogy a magyar görögdinnye június végétől szeptemberig a piacokon legyen.
A fajtákban is és a termesztéstechnológiában is olyan szezonszéthúzó eszközöket használnak, mint például a fóliaházban való termesztés, amelyek a görögdinnye-termesztésben újdonságnak számít. Körülbelül száz hektáron nevelnek így dinnyét – közölte Mártonffy.
A termelők szem előtt tartják az áruházláncok és a fogyasztók igényeit. A tervek szerint a görögdinnyénél is bevezetik a gyümölcsök címkézését, amit a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete valósít meg.
Ez a jelölés a sárgadinnyénél már évekkel ezelőtt megjelent.
Az egyesület tagjai a tagdíj befizetésével jogosultak ezer darab ingyenes címkére. Hogyha ez a címke elnyeri a tetszést, akkor bármikor megrendelhető és bármilyen mennyiségben tudják postázni a termelőknek – mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke.
Mártonffy Béla hozzátette, aki ebben a rendszerben feladatot vállal, az a neve mellé kap egy kódszámot. Úgy tervezik, hogy a fogyasztó talán még a gazdát is megtalálhatja majd ennek alapján. Vissza tudja keresni, hogy hol, melyik gazda termelte a megvásárolt dinnyét.
A görögdinnyék címkézése jelenleg kísérleti időszakban van, de a termelők már most igényelhetik ezeket.
A hazai dinnye várhatóan szeptember végéig lesz kapható a magyar áruházláncokban.
(Híradó)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready