2020. február 17., hétfő, Donát, Egyed napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:03 Vége a moslékkoalíciónak Kaposváron10:35 Sály nem látott még annyi rendőrt, amennyit a hazafiak cigánybűnözés elleni tiltakozása miatt odaküldtek10:17 A magyarok közül szeretnének a legtöbben területeket visszakapni az országrabló szomszédoktól10:06 Washington megfenyegette a Huaweijel együttműködő országokat09:51 Vádat emeltek a terézvárosi ingatlanügyletek miatt09:13 HVIM: köszönjük a Belügyminisztériumnak, és üzenünk az Indexnek08:42 Trump legújabb ötlete: Oroszország hagyjon fel a szíriai kormány támogatásával!08:12 Bíróság: jogszerűen tartottak házkutatást az ausztrál ABC-nél07:47 Csaknem kétszáz határsértő ellen intézkedtek a hétvégén07:33 9,5 millió ausztrál dollárt gyűjtöttek jótékonysági koncerttel a bozóttüzek károsultjainak megsegítésére06:49 Antibiotikum-rezisztencia rontja a keskenyszájú orrszarvúk helyzetét22:12 Aleppó tartomány nagy részét visszafoglalták a szíriai kormányerők21:58 Nem jött be a budipaktum a CDU és a Baloldal között21:39 Bedrogozva lövöldözött gáz-riasztó fegyverével egy tatabányai férfi - "csak kipróbálta"21:25 Alacsony részvétel mellett izgalmak nélkül nyert a massza jobbikos jelöltje
24 óra legolvasottabbjai

Gazdaság :: :: Hozzászólások

Korlátozott piaci hatása lesz a koronavírusnak

Reklám

A koronavírus-járvány néhány hónapon belül lecseng, az egész évre vonatkozóan csak korlátozott gazdasági és piaci hatása lesz, globális szinten néhány tized százalékpontos átmeneti veszteséget okozhat – mondta Forián-Szabó Gergely, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
Hozzátette: a koronavírus jelenleg a legtöbbet említett kockázat a befektetők körében, de az év hátralévő részében nem ez lesz a legfőbb rizikófaktor. Kína megnövekedett világgazdasági súlya miatt veszélyesebb az új vírus, mint a SARS volt. A járványok idején megszokott eladói nyomás látható a részvénypiacokon. Alapesetben csak átmeneti epizódot fog jelenteni az első negyedévben, a korábbi tapasztalatok alapján néhány hét, esetleg hónap múlva a piacok túl lesznek a nehezén. A járvány elsősorban csak egyes régiókra és szektorokra jelent nagyobb veszélyt – mondta a befektetési igazgató, hozzátéve: egyelőre főként a légiközlekedés, a szállodaipar, a turisztika és a kiskereskedelem az érintett.
Elmondta, hogy az előző év piaci szempontból kiválóan alakult, az év végére a makrogazdasági kép is kedvező irányba változott. Az üzleti bizalmi indexek az elmúlt néhány hónapban biztatóan alakultak, a vírus terjedéséről január közepétől érkeztek hírek, erről az időszakról makrogazdasági tényadatok még nincsenek. A befektetőknek január közepén aláírt USA-Kína kereskedelmi megállapodás megnyugvást hozott – jelezte.
Kifejtette: a tavalyi lassulás után stabilizálódhat a globális növekedés üteme, a húzóerőt a feltörekvő országok adhatják. Kína ugyan lassulásban van, de az országok többségében dinamikusan bővülhet a GDP, Oroszország és Latin-Amerika gyorsulhat. A globális GDP 3,1 százalékkal bővülhet az idén, Oroszországban 1,7 százalékkal, az Egyesült Államokban 1,9 százalékkal, az eurózónában 1,0 százalékkal. Az inflációs nyomás mindenütt visszafogott, a jegybankok élénkítenek – jelezte.
Kiemelte: Magyarország eddig kivételesen jól teljesített, az idei évben azonban már ide is elérhet a lassulás. A külső kereslet lanyhulása mellett a belső motorok is alacsonyabb tempót diktálhatnak. A GDP növekedés 3,5 százalék környékén stabilizálódhat. A következő hónapokban külső hatásra fordulhat az inflációs trend, a maginfláció azonban magas marad. A relatív laza monetáris politika eredménye a gyengébb forintárfolyam, az euróhoz képest egy év alatt 5 százalékkal értékelődött le – mondta. Az infláció komoly fejfájást okoz Magyarországon, a forint további gyengülése esetén lépéskényszerbe kerülhet a jegybank – vélekedett.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready