Újra remekeltek pályaíjászaink Európában.
A teremíjász szezon véget ért, a jó idő eljövetele íjászaink számára a szabadtéri versenyek kezdetét jelenti. Klagenfurtban, Ausztriában rendezték az idei Ifjúsági Európa Kupasorozat első fordulóját a múlt héten. Magyarországot három fiatal versenyző képviselte, Balla Martin, Banda Árpád és Orosz Viktor teremíjász ifjúsági világ- és Európa-bajnok, aki természetesen esélyesként vett részt a megmérettetésen.
A csigás pályaíjászok (a kadet, ifi és felnőtt korosztály egyaránt) szabadtéri versenyeken 50 m-re lőnek, és a 10-es kör átmérője 8 cm. A rangsorolóban 72 lövést adnak le, 2 * 6 * 6 lövést, majd az itt elért eredmény alapján következnek a kieséses fordulók. itt mindig 2 íjász küzd egymással. Csigás versenyzők 15 lövést adnak le egy fordulóban, és a két versenyzőből az jut tovább, aki magasabb pontszámot lő. Amikor már csak 4 versenyző van, akkor az elődöntőben döntik el, ki jut az aranydöntőbe, és ki mérkőzhet a bronzéremért.
Viktor a csigás kadet férfi kategóriában indult, és nem csupán a kategóriája, hanem - a közvetítést vezető riporterek véleménye alapján - az egész verseny legjobbja lett.
Autóversenyes kifejezéssel élve rajt-cél győzelmet aratott. A kvalifikációs fordulóban 700 pontot lőtt (a maximálisan szerezhető 720 pontból). A második helyezett olasz versenyzőt 10 ponttal előzte meg, és a rangsoroló alatt nem volt egyetlen olyan kör sem, ahol vezető szerepét akár csak átmenetileg is elvesztette volna. Egy ilyen arányú győzelem a rangsorolóban már eleve hatalmas stratégiai előnyt és mentális fölényt jelent a többiekkel szemben.

Ezután sorra nyerte a kieséses fordulókat, és végül a szombati aranydöntőben az olasz Jesse Sut ellen 148-144 arányú fölényes győzelmet aratott.
A szombati versenynapon 10 fok és szakadó eső hátráltatta a versenyzőket, de Viktoron ez sem tudott kifogni.
A kis magyar csapat végül két egyéni aranyérmet is megszerzett a 8-ból, hiszen Banda Árpád szintén győzni tudott az ifik között, így a díjátadók alatt kétszer is elhangzott a magyar himnusz a klagenfurti arénában.
Ez a verseny és ez a győzelem azért volt különösen fontos, mert két hét múlva kezdődik Amerikában az idei év legnagyobb ifjúsági versenye, a World Archery Youth Championships, ahol 55 ország csaknem 300 versenyzője között egyedüli magyarként Orosz Viktor is ott lesz, és megküzd majd a világbajnoki trófeáért. Az elért eredmény mindenképp üzenet a tekintetben, hogy mit tudnak a magyarok, és Viktorra különösen oda kell figyelniük a világ fiatal íjászainak.
Az aranydöntőt élőben közvetítette az Archerytv, a felvétel alább megtekinthető:
(Kuruc.info)