Az angol lapok attól tartanak, hogy ha Anglia Magyarországgal játszik az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, akkor Nizzában hatalmas verekedések törhetnek ki a két csapat ultrái között. Szélsőséges, fasiszta, náci magyar szurkolókkal riogatnak, akik komoly kihívást jelenthetnek az angol huligánoknak - tolmácsolja az "angol" lapok gyerekes félelmeit, de inkább fogalmazzunk úgy, aljas, magyarellenes lejárató kampányát az Origó.
Ha a magyar válogatott a második helyen végez a csoportjában (amire nagy esély van), akkor a nyolcaddöntőben a B csoport második helyezettjét kapja. Jelenleg így áll az a csoport:
1. Anglia 4 pont (3-2)
2. Wales 3 (3-3)
3. "Szlovákia" 3 (3-3)
4. Oroszország 1 (2-3)
Az utolsó fordulóban az ún. Szlovákia-Anglia és Oroszország-Wales meccseket rendeznek, az angol lapok pedig arról írnak, hogy azért is kellene győzniük a tótok ellen, hogy megnyerjék a csoportot, és a nyolcaddöntőben elkerüljék a magyarokat. Viszont nem feltétlenül a magyar csapattól, annál inkább a magyar szurkolóktól tartanak, legalábbis a Daily Record és a Mirror is erről írt.
Zoom
Az oroszok már megfuttatták az angolokat, most a mieinktől félnek (NurPhoto/Foto Olimpik)
Előbbi lap konkrétan ezzel a címmel közölt cikket: Fasiszta gengszterek várják az angol huligánokat, ha Magyarországgal játszunk. A Mirror sem finomkodott: Az angol szurkolókra náci karlendítéses magyar ultrák várnak, ha Anglia elveszíti utolsó csoportmeccsét.
A címek többek között arra utalnak, hogy az UEFA eljárást indított a magyarok ellen például pirotechnika használatáért és szerintük "náci" karlendítés miatt, amelytől állítólag az Izland elleni meccsen rezzentek össze.
Zoom
"A magyarok karlendítéseitől ments meg, Uram, minket!" (NurPhoto/Foto Olimpik)
„A fekete pólót viselő magyar ultrák összeverekedtek a francia rendezőkkel is a marseille-i stadionban. Legalább ezer magyar szélsőséges ultra érkezett a meccsre. Ők voltak azok, akik korábban Magyarországon és Romániában is megtámadtak szíriai menekülteket” – állított nem kevesebbet a Mirror.
A lapnak nyilatkozott egy rendőrségi forrás is, aki szerint "félő, hogy az orosz huligánok után a magyarokkal fognak összecsapni az angol szurkolók". „A marseille-i balhét az orosz huligánok csinálták, de a magyaroknak és a horvátoknak is komoly ultráik vannak. Attól tartok, hogy az angol szurkolók ezt egy olyan kihívásnak fogják fel, aminek nem tudnak ellenállni.”
Zoom
Marseille-ben még csodálták őket, most közellenségek lettek (NurPhoto/Foto Olimpik)
A Mirror megemlíti, hogy az Izland elleni meccsen mintegy 100 ultra próbált átmászni a kerítésen egy másik szektorba (szintén magyar szektor volt - a szerk.), de gumibotokkal és könnygázzal tartották vissza őket. A lap egy videót is közöl arról, amikor a magyar szurkolók petárdáztak, és különböző pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára.
A cikkben írnak arról, hogy a Carpathian Brigade 09 és a The Unity szervezett szurkolói csoportok tagjairól van szó, a klubok között pedig a Ferencváros, az Újpest, a Kecskemét, a Debrecen és a Videoton ultráit említik meg. Továbbá visszaemlékeznek a 2004-es UEFA-kupa meccsre, amikor Budapesten játszott a Millwall a Ferencvárossal, a két csapat szurkolói pedig összeverekedtek egymással.
Zoom
Többek között tőle tartanak az angolok (AFP/Anne-Christine Poujoulat)
A Daily Record tele gatyával hívta fel a figyelmet a fenti magyarra, aki félmeztelenül szurkolt a stadionban. „Rá van tetoválva a hooligan szó, ez is jelzi, hogy miért jött Franciaországba. Senki ne kezdjen ki vele!” - írták holotúlélőket megszégyenítő álfélelemmel.
Néhány napja még a francia és az angol sajtó is csak ámult a magyar szurkolókon, amikor fantasztikus hangulatot teremtettek Marseille városában. De mára - talán a csapat magabiztosságát és szurkolóinak egységét megízlelve - eljutottak a magyarellenes sárdobálásig.
A "Szlovákia"-Anglia és az Oroszország-Wales meccseket hétfőn 21 órakor játsszák.
(Kuruc.info - Origó nyomán)
Frissítés: távol állnak tőle a "náci eszmék", de még a "homofóbia" is
A SportMindig portál járt utána, ki is lehet az a magyar szurkoló, akinek fotójával rengeteg negatív hangzatú cikk jelent meg a stadionokban fantasztikus hangulatot teremtő magyar szurkolókról. Mint kiderült, Bana Attilának hívják, és annyira nem is szélsőséges, mint amennyire a nemzetközi sajtó állította.
Banát a lap kereste meg, aki elmondta, jelenleg is Spanyolországban él, ahol háromszor nyert testépítő bajnokságot, elismert tagja a társadalomnak, sőt, egyetemi oktatóként a spanyol fiatalok egészséges életmódról alkotott képét is formálja a személyi edzői teendői mellett.
A "náci eszmék" és a "homofóbia" pont olyan messze állnak tőle, mint – távolságot tekintve – szeretett klubcsapata, az Újpest FC. Úgy véli, a világsajtó a magyar, albán és horvát szurkolókkal akarja elterelni a figyelmet a mindenhol "balhézó" angol huligánokról.
Hozzátette, jogi lépésekre készül, és mindenképpen bepereli az őt oktalanul rossz színben feltüntetett sajtóorgánumokat.
(Rangadó nyomán)