Bezár!
2021. március 5., péntek, Adorján, Adrián napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
18:03 Dobrev Klára koronavírusos, lázas, a feje is fáj - és éppen most volt országjáráson a haveroknál17:46 Svédországi afgán késelő: dühromai, többszörösen büntetett előéletű "menekült" - jöhetnek a mentális zavarok és az elmeorvos17:31 Uniós biztos: csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot, de nem árt a keleti rendelés17:15 Ukrajna engedélyezni készül a kettős állampolgárságot, de az számos pozícióból kizárást eredményezhet16:56 Megjelent a lezárási rendelet - annál több a kivétel, mint amivel Gulyás riogatott16:32 A katolikus templomokat nem zárják mindenhol, az evangélikus püspökök zárást javasolnak16:07 Öt és fél fegyházat kapott egy Ferihegyen fogott brazil kokainfutár15:29 Mi Hazánk: a kormány nem az út szélén hagyta a magyar egészségügyet, hanem az utat szedte fel előtte!15:19 Hongkongi választásireform-terv: "hazafias népfront" fog segíteni a Pekingnek legmegfelelőbb jelöltek kiválásztásában14:45 Oltóanyaggyártásról tárgyalt Orbán a belső piacért felelős uniós biztossal14:27 Repülőgép-eltérítést akadályoztak meg Iránban14:11 Annyira a terv szerint halad az oltási program, hogy a hétvégi tömeges vakcinálást elhalasztják13:46 Ha a Covid és a lezárás nem lenne elég, a bulinegyedet még Niedermüller is sújtja13:12 Japán modellezés: mégsem segít túl sokat a második maszk12:49 A Harcos ajánlata (x)
24 óra legolvasottabbjai

Sport, Olvasói levelek :: :: Hozzászólások

Könyvajánló: Urbán Legend

Reklám

Sráckoromban nem kedveltem igazán Urbán Flóriánt (és még finoman fogalmaztam), és nem azért, mert ő újpesti érzelmű volt, az én szívem meg a Fradiért dobog, hanem mert egy nagyhangú, erőszakos alaknak tartottam, aki évente váltogatja a csapatait. Bár az tény, hogy az akkori NB1 vitathatatlanul egyik legnagyobb egyénisége volt. Viszont már akkor is voltak olyan tulajdonságai, amiket becsültem, és a könyvét olvasva (amit távolról sem akarok reklámozni, csak a véleményem szeretném leírni) ezek a dolgok csak tovább erősödtek.

Rajta kívül az elmúlt 30 évben nem tudnék még egy olyan játékost mondani kis hazánkban, aki fiatal felnőttként még fizikai munkásként dolgozott, mellette pedig teljesen amatőr szinten focizott, és mégis ilyen sokra vitte. Mondhatnánk, a magyar futball kritikája, hogy hogy lehet valakiből NB1-es, válogatott játékos, aki pár éve még az edzések helyett a kocsmákat látogatta. De akkor ez a belga futball kritikája is, mert Urbán nem csak itthon, hanem Belgiumban is évekig bizonyított.
Az már a kilencvenes években is vitathatatlan volt, hogy Urbán számára a IV. kerület több, mint egy városrész a sok közül. Újpesten született, ott nőtt fel, ott dolgozott, ott játszott a helyi Duna Cipőben, onnan vonult be katonának, oda tért haza mindig külföldről, ott érezte jól magát, és nemcsak amatőrként járt ki az Újpest meccseire, de profiként is a liláknak szurkolt a stadionokban, annak ellenére, hogy máshol játszott.
Annak ellenére, hogy számára a profi labdarúgás 21 éves koráig teljesen ismeretlen volt, és nem is érdekelte annyira, később sem változott meg. Válogatott játékosként is az újpesti kocsmákban érezte jól magát a cimborái körében, hajkurászta a lányokat, ha a pályán "beleálltak" sosem fogta vissza magát, rendszeresek voltak a botrányai, többször volt dolga a rendőrséggel. Ezt persze korántsem követendő példaként említem, de a lelkünk mélyén tudtuk, hogy ő annak ellenére, hogy profi futball játékos, pont olyan, mint mi annak idején, akik a lelátókon szurkoltak neki a válogatott meccseken, vagy ellene a felejthetetlen derbiken.
Attól függetlenül, hogy a liláktól mindig elküldték (állítása szerint nem mindig jogosan), amikor hívták, félretéve a korábbi sérelmeket, mindig visszatért. Profi pályafutása alatt összesen négyszer töltött hosszabb-rövidebb időt a Megyeri úton.
Visszavonulása után még nagyobbat nőtt a szememben, amikor megtudtam, hogy ő is ott volt 2006-ban a tévészékház ostrománál. Ennek, na meg jobbikos szerepvállalásának issza a levét azóta is, legalábbis anyagilag. Akkor küldték el szakkommentátori állásából, első-, másod- vagy harmadosztályú csapat kispadjának a közelébe pedig már évek óta nem mehet.
És hogy némi nosztalgia jellege is legyen a véleményemnek, Urbán Flórián a kilencvenes években, illetve a kétezres évek elején volt pályafutása csúcsán, amikor a magyar labdarúgásban (akár válogatott, akár klubszinten), csakúgy mint az egész országban kaotikus állapotok uralkodtak (hosszasan lehetne sorolni a robbantásokat, a rendszeres alvilági leszámolásokat, Viszkis bankrablásait, Stadler gyanús milliárdjait, majd még gyanúsabb eltüntetését, az állami cégek tönkretételét, közben a klubok nagy része évekig csődközeli állapotban voltak a megszűnés szélén). Az akkori NB1 mégis sokkal erősebb volt a mainál, a magyar ultra, és huligán mozgalom pedig szintén a kilencvenes évek második felében, a kétezres évek elején volt a csúcson. Nyíregyházától, Nagykanizsáig sokkal több ember járt a kissé lepusztult stadionokba, mint manapság, a szurkolók hétről hétre ötletes koreográfiákat mutattak be, közben az utcákon a keményfiúk hajkurászták egymást. A pályákon pedig minden csapatban volt 2-3 olyan játékos, akik vagy a játékukkal, vagy az egyéniségükkel, vagy a tekintélyükkel hívták fel magukra a figyelmet.
Több okból sem akarom Urbánt példaképnek beállítani, de az biztos, hogy elkelne manapság néhány hasonló olyan mentalitású játékos, akinek a csapata mindennél többet jelent, a vereséget és a félelmet még hírből sem ismeri, aki nem nyálas külsejével vagy páváskodásával, hanem férfias küzdőszellemével hívja fel magára a figyelmet, akár a pályán, akár az életben.
Magyar Harcos
(A szerző olvasónk.)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready