A béke üzenetét közvetítik a világnak az idei játékok – mondta Thomas Bach, a NOB elnöke. A két Korea közeledése valóban kedvező fejleménynek tekinthető, Phenjan ugyanis váratlanul magas szintű delegációt küldött az olimpia megnyitójára. Áttörés azonban egyelőre nem várható, amit jól jelez, hogy az amerikai alelnök következetesen kerüli az északi vezetőket. A játékok helyszínén egy másik ügy is indulatokat kelt, a nemzetközi Sportdöntőbíróság ugyanis ma elutasította 47 orosz versenyző fellebbezését, így végleges, hogy nem indulhatnak az olimpián.
Zoom
A magyar csapat bevonul a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban 2018. február 9-én. A nemzeti zászlót Nagy Konrád gyorskorcsolyázó, egyetemi világbajnok viszi (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)
„Azt szeretnénk, ha sikerülne megvalósítani közösen vallott céljainkat: hogy a világot jobb és békésebb hellyé tegyük” – jelentette ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke az ENSZ-főtitkárral tartott sajtótájékoztatón. Bár Thomas Bach és Antonio Guterres kívánsága talán közhelyesnek tűnik, de szavaiknak nyomatékot ad, hogy a pjongcsangi játékokat rendkívüli körülmények között rendezik meg.
A két Korea vezetői ugyanis a közelmúltban megállapodtak, Észak nemcsak részt vesz az olimpián, hanem a két csapat együtt vonul fel a megnyitón, és közös női jégkorong-válogatottat is indít. A közeledéssel azonban nem mindenki ért egyet Dél-Koreában. Az olimpiai ünnepségeknek helyt adó stadionnál a rendőrökkel is összecsaptak a tiltakozók, akik szerint az északiak propaganda-rendezvényévé válik a sport ünnepe.
Zoom
Középen az ötkarikás játék kabalafigurája, a fehér tigris Szuhorang óriásfigurája a phjongcshangi téli olimpia megnyitóján az olimpiai stadionban (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)
Kim Dzsong Un húga is jelen van
A pénteki megnyitóra példátlanul magas rangú küldöttség érkezett Phenjanból Dél-Koreába. A delegációt az államfő vezeti, de az ő leginkább protokolláris szerepét háttérbe szorítja egy másik vendég. Ugyanis Kim Dzsong Un észak-koreai uralkodó húga, Kim Jo Dzsong is a csoport tagja.
A 30 éves nő a legfontosabb észak-koreai döntéshozó szerv, a Koreai Munkáspárt politikai bizottságának tagja. Személyében 65 éve, a koreai háború lezárása óta először jár az északot vezető dinasztia képviselője a déli országban. Az északi küldöttség vasárnapig marad, ezalatt tagjai több diplomáciai megbeszélést is folytatnak Szöulban.
Nem lesz közvetlen kapcsolatfelvétel Washington és Phenjan között
Az viszont már most biztosra vehető, hogy nem valósul meg a közvetlen kapcsolatfelvétel Washington és Phenjan között. Az olimpia megnyitójára az amerikai alelnök, Mike Pence is Dél-Koreába érkezett, de nem hagyott kétséget afelől, hogy előbb az északi nukleáris fegyverkezést kell leállítani.
Az amerikai alelnök a nap folyamán Észak-Koreából átszökött emigránsokkal is találkozott, az esti nyitóünnepség előtt pedig még keményebb jelzést adott. Öt perc után elhagyta a dél-koreai elnök által adott fogadást. A rendezvényen ugyanis Kim Jong-Nam északi államfővel kellett volna egy asztalnál vacsoráznia. A sors fintora, hogy a találkozás végül mégis létrejött a nyitóünnepségen, ahol az északi vezetők Pence és felesége közvetlen közelében foglaltak helyet.
Több orosz versenyző nem vehet részt az olimpián
A megnyitó előtt egy másik, inkább politikai, mint sportvonatkozású hír is érkezett, a nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította 45 orosz versenyző és két edző fellebbezését, akik indulni szerettek volna az olimpián. Az orosz olimpiai bizottságot még a szocsi téli olimpián tapasztalt rendszerszintű doppingolás miatt függesztette fel a NOB decemberben, az orosz sportolók többségét eltiltva a versenyzéstől – köztük olyanokat is, akik nem buktak le doppingolással.
A döntés felháborodást keltett Moszkvában, ahol a parlament alsóháza is foglalkozott az üggyel. Az elutasító döntéssel mindenesetre véglegessé vált, hogy a játékokon mindössze 168 olyan orosz versenyző vehet részt, akikre sosem vetült a doppinggyanú árnyéka. Ám ők sem hazájuk színeiben, csupán semleges zászló alatt, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” megnevezéssel versenyeznek.
(Híradó nyomán)