Az atléták világszövetsége (WA) jövő év március 1-ig meghosszabbította a határidőt arra, hogy a 2015 óta felfüggesztés alatt álló orosz tagszövetsége (VFLA) kellőképpen javítson tevékenységén, így megítélésén is, és közelebb kerüljön teljes jogú tagságának helyreállításához, többek között az eddigieknél hatékonyabb doppingellenes program révén.
A WA szombati közleménye emlékeztet rá, hogy az ütemterv kidolgozását segítő munkacsoportnak eredetileg szeptember 30-ig kellett volna jóváhagynia a kilábalást célzó dokumentumot, benne az antidopping-tevékenység hatékony megerősítését, miután az orosz atlétika még az utóbbi években is számos pozitív esetet produkált. A határidő meghosszabbítását illetően a WA megjegyezte, hogy a VFLA-nak jelenleg még nincs készen a követelményeket hiánytalanul tartalmazó, részletes és elfogadható terve, amely ha márciusig sem készül el, a világszövetség újragondolja a VFLA kizárásának kérdését.
A kizárást a nyáron azzal kerülte el az orosz szövetség, hogy kifizette 6,31 millió dolláros büntetését a nemzetközi szövetségnek. Az összeget az orosz sportminisztérium biztosította, mivel a VFLA saját erőből nem tudott volna utalni. A WA márciusban 10 millió dollárra (2,94 milliárd forintra) büntette orosz tagszervezetét korábbi doppingmanipulációk miatt. A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, a fennmaradó bírság, illetve egyéb felmerülő eljárási költségek - összesen mintegy 6,31 millió dollár - megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt. Ezt azonban az oroszok elmulasztották, ezért július 30-án úgy döntött a WA vezetése, hogy ha augusztus 15-ig sem érkezik meg a pénz, kizárja soraiból az orosz szövetséget. Végül az összeg megérkezett.
A VFLA-t csaknem öt éve függesztették fel, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült jelentés tömeges doppingolásra talált bizonyítékokat az orosz atléták körében. Azóta a sportolók nem képviselhetik a nemzetközi viadalokon országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt, és pozitív elbírálás esetén is csak semleges színekben indulhatnak. A kizárás azt jelentette volna, hogy orosz atléták semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.
(MTI)