/Bővített hír./
A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik - közölte hétfőn Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes.
Az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, ott a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat gondozásban részesítette - mondta el Szynkowski vel Sek.
A fehérorosz sprinter úgy döntött, hogy úgynevezett humanitárius vízum kiadását kéri Lengyelországtól, és ezt még hétfőn kiállítják számára. A vízum alapján a legközelebbi napokban Varsóba repülhet - számolt be a diplomata, és kiemelte: Cimanouszkaja biztonságban van.
A Lengyelországban élő fehéroroszok szervezete, a Fehérorosz Ház hétfő délután azt közölte a PAP hírügynökséggel: Cimanouszkaja szerdán érkezik Varsóba.
Később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebook közösségi honlapján közölte: szükség esetén a sporkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.
A fehérorosz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra "béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor" - áll Morawiecki bejegyzésében.
A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára "megfelelő lakhatási feltételeket" biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.
Hétfői sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe. Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián. Magát Cimanouszkaját pedig a 4x400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni.
Szolidáris az EU
Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó erőszakkal, saját akarata ellenére történő hazaküldésének kísérlete újabb bizonyíték az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezette rezsim elnyomásának brutalitására, amely a fehérorosz társadalom minden rétegét sújtja, beleértve a sportolókat is - jelentette ki Nabila Massrali, az uniós bizottság illetékes szóvivője hétfőn.
Az uniós szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta, az Európai Unió üdvözli Lengyelország döntését, hogy a fehérorosz futónak humanitárius vízumot állít ki.
"Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Kriszcina Cimanouszkajával, és elismerésünket fejezük ki azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek támogatást ajánlottak fel neki - tette hozzá az uniós szóvivő.
(MTI)