A Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros szombaton este Budapesten a második félidőben fordított és 13-9-re legyőzte az Eurokupa-címvédő Jug Dubrovnikot, így megnyerte a férfi vízilabda Európai Szuperkupát.
A zöld-fehérek a Komjádi Uszodában rendezett meccsen a félidőben 5-4-es hátrányban álltak, a harmadik negyedben viszont Vámos Márton vezérletével fordítottak, állva hagyták riválisukat, s összességében magabiztosan győztek.
A Szuperkupában 2002 óta immáron 21. alkalommal az aktuális BL-győztes nyert, az egyetlen kivételt éppen a Ferencváros jelenti, amely 2018-ban az Olympiakosz felett diadalmaskodva hódította el a trófeát.
Az FTC története során ötödször nyert Szuperkupát, korábban 1978-ban, 1980-ban, 2018-ban és 2019-ben diadalmaskodott.
Férfi Európai Szuperkupa:
FTC-Telekom Waterpolo - Jug Dubrovnik (horvát) 13-9 (4-3, 0-2, 5-1, 4-3)
gólszerző: Vámos 3, Mandic 3, Vigvári Ve. 3, Nagy Á. 2, Argiropulosz 1, Fekete 1, illetve Zuvela 4, Buric 2, Jokovic 2, Mozara 1
Kiválóan kezdte a mérkőzést Nyéki Balázs együttese, amely gyorsan 2-0-s előnybe került, ugyanakkor a horvát együttes összekapta magát és kiváló emberelőnyös játékával egyenlített. A folytatásban ismét két ferencvárosi gól következett, Vámosék szemre is szépen és eredményesen támadtak, de az első negyed végén a Jug Dubrovnik 4-3-ra zárkózott.
A második nyolc percre nagyot változott a meccs képe. Az FTC ugyan ebben a szakaszban is sok lövéssel próbálkozott, de vagy a kapufát találták el a magyarok, vagy a horvátok kapusa, Toni Popadic védett nagyot. A másik oldalon ellenben a rivális kétszer is eredményes volt, így pedig a nagyszünetre egygólos előnnyel mehetett.
Az előző szezonban egyetlen tétmeccset veszítő FTC a harmadik negyedben a korábbinál sokkal koncentráltabban játszott támadásban és védekezésben is, ezzel pedig a horvát együttes nem tudott mit kezdeni. A magyar csapat háromszoros szerb olimpiai bajnokának, Dusan Mandicnak a gyors góljára ugyan a Jugnak még volt válasza, azt követően viszont képtelen volt betalálni Vogel Soma kapujába, míg a másik oldalon sorra születtek a gólok. A nyáron a Népligetbe igazolt Vámos a szakasz végére már három gólnál járt, csapata pedig három góllal vezetett az utolsó negyed előtt.
A negyedik periódus elején a rivális igyekezett visszakapaszkodni, de elsősorban Vigvári Vendel révén az FTC-nek mindig volt válasza, a hajrára pedig már csak a magyar siker mértéke volt kérdéses. A Ferencváros végül négy góllal győzött és lett története során ötödik alkalommal Szuperkupa-győztes.
(MTI)