Elegük van, ezért demonstrálni fognak szentendreiek csütörtökön, miután az önkormányzat félmilliárdos követelést engedett el egy „fideszes oligarchának”. A tüntetéshez elsőként csatlakozott, valamint a szervezésben részt vesz a Jobbik is. Az eseményről Murányi Levente országos alelnök, valamint Pál Gábor helyi elnök tartottak sajtótájékoztatót kedden.
Tüntetésen hívja fel egy civil kezdeményezésű tüntetés Szentendre önkormányzatának figyelmét arra, hogy tarthatatlan állapot, miszerint Simon Péter üzletember félmilliárd forintos adósságát egyszerűen elengedték.
Murányi Levente, akinek a Duna parti város is választókerületébe tartozik, közölte: Elfogadhatatlan, hogy míg a város önkormányzata a kisembereken 2-3 ezer forintos tartozásokat is behajt, addig Simon Péter nagyságrendileg 600 milliós hátralékát elengedték. A Jobbik alelnöke szerint Simon Péter előélete is kétes, hiszen az üzletembernek több olyan ügye is volt, melyek súlyos kérdéseket vetnek fel. Ilyen volt például a Vizes Nyolcas uszoda projektje, a lepencei strandfürdő, vagy egy túlárazottnak vélt gázturbina ügye – emlékeztetett.
Az országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a Jobbik programját február 15-én fogják bemutatni, annak pedig a korrupció felszámolása egyik jelentős pontját jelenti. Ezért is gondolták úgy, hogy csatlakoznak a csütörtöki tüntetéshez – fűzte hozzá.
Hülyére vették Szentendrét
A Vizes Nyolcas nevű uszoda építéséhez először létrehozták az Aquapalace Kft.-t, melynek 70 százalékkal többségi tulajdonosa a Simon-féle QualiTeam lett, 30 százalékos kisebbséggel pedig Szentendre város vállalt szerepet. Mivel a beruházáshoz nem volt elegendő pénz, ezért Simon Péter cége felvett a Raiffeisen Bank lízingcégétől akkori árfolyamon számítva 2,9 milliárd forintot.
A szerződésben az önkormányzat készfizető készséget vállalt a bank felé a kölcsönre, így mint biztos, de szándéka szerint nem egyedüli fizető, szerződést kötött Simon cégével azért, hogy az (Aquapalace) is mindenképp dobjon valamit a kalapba.
Az uszoda ünnepélyes megnyitása után rögtön havi 20 milliós veszteség termelődött. Simon Péter felajánlotta, hogy tulajdonrészét elcseréli az önkormányzattal, tehát neki elég csak 30 százalék. A csere meg is történt, de jött az újabb ajánlat: jelképes 1 forintért a maradék 30 százalékot is megkapja az önkormányzat a vállalkozótól. Ekkor már egyértelmű volt, hogy a folyamatosan növekvő adósság alól akar kibújni a vállalkozó, hiszen a felek tulajdonarányuk szerint viselték a terheket. 2010-ben az önkormányzatnak két választása volt: vagy bezárja a nemrég épült uszodát, vagy veszteségesen működteti tovább. Amellett döntöttek, hogy folytatják, de ez még nem minden: kifizették az addig felhalmozott 347 millió forint tartozást is. Viszont kilátásba helyezték azt is, hogy pert indítanak Simon Péter cégével szemben, azonban ezt évek óta nem tették meg, sőt: 2012 novemberében az önkormányzat Fejlesztési és Projekt Menedzsment Irodájának vezetőjévé választották, 2013 december 12-én pedig egy határozat alapján nem követelik tovább a ma már félmilliárdos összeget.
Nyomásgyakorlást akarnak
Pál Gábor, a szentendrei Jobbik elnöke elmondta, a tüntetés időpontválasztása nem véletlen, ugyanis aznap ülésezik a város önkormányzata. A demonstráció célja ezért nem más - mondta az elnök -, mint nyomásgyakorlás a képviselői testületre. A civilek és a hozzájuk csatlakozó Jobbik azt követelik, hogy vonják vissza Simon Péter önkormányzati megbízatását, ugyanis szerintük elfogadhatatlan, hogy az "üzletembert" a fejlesztési iroda vezetőjének nevezték ki, miközben cége százmilliós tartozás kapcsán került perközelbe az önkormányzattal.

Egyúttal a tiltakozók elvárják Szentendre vezetésétől, hogy Simon Péter megbízatásának visszavonásán túl úgy módosítsák a meghozott határozatot, hogy hajtsák be vállalkozásán az ominózus 587 millió forintos tartozást, méghozzá kamataival együtt.
Mint elhangzott, Murányi Levente és Pál Gábor nemrég feljelentést tett a kirívóan magas összegű tartozás elengedése miatt, így az ügyben a rendőrség jelenleg is nyomoz. Simon Péter - akit Pál Gábor a sajtótájékoztatón csak a „városvezetéshez közelálló oligarchának” nevezett - kapcsolatainak minőségét egyébként az is remekül jelzi, hogy lánya a lehető legtöbbet, azaz 5 trafikkoncessziós jogot nyert el a Dunakanyarban.
Az elmúlt 24 évben példátlan, hogy egy több száz millió forinttal tartozó cégnek csak úgy elengedjenek tartozást. Ezek a botrányok átlépték az emberek ingerküszöbét, így ezen az alulról szerveződő tüntetésen várhatóan több százan lesznek, a Jobbik pedig elsőként csatlakozott hozzá – jegyezte meg a szentendrei Jobbik-elnök.
(Alfahír nyomán)