Továbbra is teljes gőzzel zajlik a letelepedési magyar államkötvényprogram reklámozása külföldön – noha egy orosz nyelvű oldalon már azt is megírták, december 27-én lezárul az értékesítés. Az iraki Erbil városának egyik plázájában például néhány napja nyitott az egyik kötvényforgalmazással megbízott cég vagy partnere új irodát. A térség országainak állampolgárai számára az Arton Capital Kft.-t jelölte ki az Országgyűlés akkor még Rogán Antal (Fidesz) vezette gazdasági bizottsága az államnak veszteséget termelő kötvényprogramban való közreműködésre.
Az iraki iroda ügyében a Magyar Nemzet megkereste Balogh Radosztinát, az Arton Capital ügyvezetőjét, aki a lapnak elmondta: nem tud az új iroda megnyitásáról, és az ő megbízásából biztosan nem is nyitottak új ügyfélszolgálati pontot Erbilben, de sok ügynökkel dolgoznak együtt. Azzal kapcsolatban, hogy megszűnhet a letelepedésikötvény-program, azt mondta, ő is csak annyit tud, amit a hírekben hall.
Zoom
Aki fizet, annak szabad az út
Eközben az is kiderült, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnak nincsenek olyan adatai, amelyek alapján kiderülhetne, milyen nemzetiségű hatóság által kiállított erkölcsi bizonyítványt adtak le a kötvényprogramban részt vevő külföldiek. A lap azért kezdeményezett közérdekűadat-igénylést, mert kíváncsiak voltak, hány külföldi volt még, aki nem a nemzetisége szerinti hivataltól kért büntetlen előéletet igazoló okiratot.
Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján kapott letelepedési engedélyt egy jogerősen elítélt orosz állampolgár. – Ezek az adatok az idegenrendészeti irat­anyagban találhatók meg, ugyanakkor erre vonatkozó törvényi rendelkezés hiá­nyában a hivatal ezekről külön nyilvántartást nem vezet, vagyis a kért adatokkal a kérdésnek megfelelő összesítésben és bontásban a hivatal nem rendelkezik – közölte a bevándorlási hivatal. Ez azért furcsa, mert az orosz állampolgárral kapcsolatos cikk megjelenése után a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára komolytalan állításokon alapuló cikknek minősítette a Magyar Nemzetnek ezt az írását. Hozzátette, hogy a Belügyminisztérium már nemegyszer beszámolt a biztonsági előírásokról, amelyek szerint a kötvények vásárlóit többszörösen szűrik, a többi között a rendőrség, a nemzetbiztonsági szervek és a Terrorelhárítási Központ (TEK) is.
A biztonság kedvéért a Magyar Nemzet megkereste a Belügyminisztériumot is, hiszen a tárca felügyeli a rendőrséget, a TEK-et és az egyik titkosszolgálatot, így elképzelhető, hogy ezek közül valamelyik szervnek mégiscsak vannak olyan adatai, amilyeneket a bevándorlási hivataltól kértek. Válaszában a tárca sajtóosztálya közölte, hogy „a kérelmezőnek a Magyarországra történő beutazását megelőző állandó vagy szokásos tartózkodási helye szerinti ország hatósága által kiállított, büntetlen előéletet igazoló, hat hónapnál nem régebbi okiratot kell mellékelnie”. – Az okiratot kiállító nemzeti hatóságokról a bevándorlási hivatal nem vezet nyilvántartást, ezért az adatkezelő szerv nem rendelkezik a kért adatokkal a kérdésnek megfelelő összesítésben és bontásban – erősítette meg a Belügyminisztérium a hivatal álláspontját.
Ez is arra utal, hogy a letelepedésikötvény-programban részt vevő külföldiek ellenőrzése sok kívánnivalót hagy maga után, s úgy tűnik, a kormányzati szerveknek pedig nem áll érdekükben a Fidesz által preferált offshore cégek óriási hasznot húzó üzleti tevékenységét fölöslegesen megnehezíteni.
(MNO nyomán)
Korábban írtuk:
Kapcsolódó: