Bezár!
2020. augusztus 4., kedd, Domonkos napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:10 A japán szervezők sem akarnak nézők nélküli olimpiát21:43 Észak-Korea tovább fejleszthette nukleáris fegyvereit21:28 Több ezer sebesültje és több tucat halottja van a bejrúti robbanásnak20:54 Németországban 879-cel nőtt a fertőzöttek napi száma20:22 Soha véget nem érő történet: a "kiirtottak" leszármazottait kényezteti állampolgársággal Kurz19:53 Szerdán is intenzív esőzésre figyelmeztetnek19:23 Elhagyja Spanyolországot a korrupciógyanúba keveredett volt uralkodó18:51 A "székely terroristák"18:40 Elloptak és összetörtek egy autóbuszt Fejérben18:27 A vártnál erősebben nőtt az amerikai gyáripar új megrendeléseinek értéke júniusban18:04 MÁV-Start: év végéig huszonkét légkondicionált fekvőhelyes és hálókocsi érkezik17:44 Egyre feszültebb a Minszk-Moszkva viszony, Lukasenka hazudozással vádolja az oroszokat17:18 Dudálás váltott ki csoportos idegállapotot Egerben16:42 Áldott jó ember ez a pedofil ex-nagykövet: mégis megelégszik a felfüggesztettel16:06 Állandóvá teszik az amerikai katonai jelenlétet Lengyelországban
24 óra legolvasottabbjai

Politikusbűnözés :: :: Hozzászólások

Fegyverbiznisz: letöltendő börtönbüntetést kaptak Edouard Balladur egykori francia miniszterelnök volt munkatársai

Reklám

A francia igazságszolgáltatás két és öt év közötti letöltendő börtönbüntetésre ítélte hétfőn az úgynevezett Karacsigate hat gyanúsítottját, akik a Franciaország és Pakisztán között 1994-ben kötött katonai szerződések jutalékaiból kenőpénzekhez jutottak.
A párizsi büntető bíróság Edouard Balladur volt miniszterelnök (1993-1995) egykori munkatársait azért is szigorúan megbüntette, mert az ítélet szerint többeknek tudniuk kellett, hogy a jobboldali politikus 1995-ös elnökválasztási kampányszámlájára érkezett gyanús pénzek a törvényes jutalékokból törvénytelenül visszajuttatott pénzekből származtak.
Az ítélet kimondta, hogy miközben a kormányzati munkatársaktól és magas rangú tisztviselőktől példás magatartás várható el, az érintettek "rendkívül súlyosan megsértették a gazdasági közrendet és a közélet működésébe vetett hitet".
Ez az első ítélet figyelmeztetés lehet a volt kormányfőnek és volt védelmi miniszterének, Francois Léotard-nak, akiknek a pere a következő hónapokban fog megkezdődni a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróságon (CJR), ahol hűtlen kezelésben való bűnrészességgel vádolják őket.
Franciaország 1994-ben 820 millió euró értékű megállapodást kötött Pakisztánnal három Agosta 90-B típusú tengeralattjáró eladásáról. A közvetítő az akkoriban legálisnak számító jutalékokból azonban a gyanú szerint kenőpénzeket juttatott francia döntéshozóknak. A vád szerint az összegből a gyanúsítottak nem egyszerűen maguknak tettek félre pénzeket, hanem illegálisan finanszírozták Edouard Balladur 1995-ös elnökválasztási kampányát.
Az ügyben 2014-ben emeltek vádat a hat ember ellen.
A pakisztáni fegyverszerződések ügye akkor vált kínossá a jobboldal számára, amikor felmerült a gyanú, hogy Karacsiban azért hajtottak végre 2002 májusában pokolgépes merényletet a tengeralattjárók építésén dolgozó francia mérnökök ellen, mert Jacques Chirac akkori államfő leállította a riválisa, Balladur által még miniszterelnökként letárgyalt jutalékok kifizetését. (Balladur egyébként elvesztette az 1995-ös elnökválasztást, amelyet a másik jobboldali jelölt, Jacques Chirac nyert meg). A merényletben 15-en, köztük 11 francia állampolgár vesztette életét. Az ő családtagjaik feljelentése nyomán indult vizsgálat korrupció gyanújával.
A legsúlyosabb büntetést, öt év letöltendő szabadságvesztést Ziad Takieddine francia-libanoni üzletember kapta, aki a vizsgálat során beismerte a francia vizsgálóbíróknak, hogy Edouard Balladur egykori miniszterelnök rajta keresztül jutott törvénytelen módon pénzekhez a kampányához a Franciaország és Pakisztán közötti katonai szerződések jutalékaiból.
Nicolas Bazire-t, a volt miniszterelnök egykori kabinetfőnökét és Renaud Donnedieu de Vabres-t, a védelmi miniszter munkatársát három év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélték. A volt kabinetfőnök az ítélet szerint pontosan tudta, hogy a 10,25 millió egykori francia frank (1,66 millió euró) honnan érkezett a kampányszámlára, Renaud Donnedieu de Vabres pedig a közvetítői hálózatot hozta létre. Thierry Gaubert volt költségvetési miniszter, aki részt vett az elnökválasztási kampányban, két év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott, míg Dominique Castellant, a francia hajóépítési igazgatóság vezetőjét két év letöltendő és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready