2021. szeptember 23., csütörtök, Tekla, Ildikó, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
08:11 Elfogtak egy férfit, aki ellen huszonegy elfogatóparancs volt érvényben07:49 Egymás után mennek csődbe a brit lakossági energiaszolgáltatók a földgáz rekordmagas beszerzési ára miatt07:33 Három nagy marsrengést mért a vörös bolygón az InsSight szeizmométere07:16 Megtalálták a radarernyőkről eltűnt repülő roncsait az orosz Távol-Keleten06:51 Merkel minisztere azzal hiteget, hogy jövő tavaszra véget érhet a járvány06:34 Líbia: Haftar átadta hadseregparancsnoki tisztségét, hogy indulhasson a választáson06:12 A tunéziai államfő rendkívüli intézkedésekkel kibővítette hatalmi jogköreit05:54 Algéria lezárta légterét a marokkói polgári és katonai forgalom előtt21:29 Ferenc pápa annyit értett meg a cigányproblémából, hogy "a roma testvéreket be kell fogadni"21:20 Állítólagos hamis tanúzásért hallgatták ki az osztrák kancellárt21:01 23 millió olasz dolgozónak tették kötelezővé a védettségi igazolást20:50 Lehallgatási botrány Grúziában: az EU-s diplomaták nem jelentettek volna gondot, de Izraelt és Amerikát is célba vették20:40 Németországban a korlátozások ellenzői lehetnek a hatóságok új célpontjai20:15 Így támad buszsofőrre a fideszes "lehetőség"19:46 Németh Zsolt még mindig azt álmodja, hogy a cigányság "nem probléma, hanem lehetőség"
24 óra legolvasottabbjai

Holokamu, Videók ::

Újabb bizonyíték a holokausztra: focibajnokságot rendeztek a terezíni "haláltáborban"

Egy labdarúgással foglalkozó blog egyik bejegyzése szerint a terezíni (németül Theresienstadt) „haláltáborban” a második világháború idején futballbajnokságot rendeztek. Érdekes információ, különös tekintettel arra, hogy a hivatalos holokauszt-történészek szerint Terezínben nem működött „haláltábor”.
Zoom
Futballbajnokság két "elgázosítás" között
A „Hitler zsidó ligája, avagy futball a halál előszobájában” című bejegyzés szerint „a Prágától 40 mérföldre lévő város táborában több száz mérkőzést vívtak 1942 és 1944 között, amely a zsidók számára a túlélést jelentette, míg a nácik a hely pozitív képét szerették volna ezzel is építeni.” Az írásból kiderül, hogy Terezínben futballozott például Paul Mahrer, aki a csehszlovák válogatott tagjaként részt vett az 1924-es olimpián, majd a „30-as években egy rövid amerikai kitérő után visszatért hazájába”. Mahrer már 40 éves is elmúlt, amikor a terezíni „haláltáborba” hurcolták, ahol azonban nem elgázosítás várt rá, hanem fociznia kellett, mégpedig a DFC Prága színeiben. „Fizetsége nem volt más, mint tehetsége révén szerzett nagyobb mennyiségű és jobb minőségű étel” – olvasható a bejegyzésben, melyből megtudjuk még, hogy miután Mahrer kiszabadult a gaz nácik karjai közül, az Egyesült Államokban telepedett le, ahol 1985-ben elhunyt. „A foci mentette meg családom életét” - nyilatkozta a 25 éves dédunoka, Dani Mahrer.
Zoom
Tipikus "haláltábor"
Az elgázosításra váró foglyok csapatai számára rendezett labdarúgó-mérkőzéseket olyannyira komolyan vették a vérengző nácik, hogy a bajnokságnak irányító testülete, ellenőrző bizottsága is volt, a mérkőzéseken profi játékvezetők sípoltak, „az eredményeket, tabellákat és statisztikákat pedig a táborban fogva tartott zsidó gyerekek által készített újságban tettek közzé” – olvasható a blogban. A bejegyzésből az is kiderül, hogy a bajnokságokon több tucat együttes vett részt, melyek „elnevezéseit az a terület adta, ahol a csapattagok dolgoztak (Ruharaktár, Fiatal Ügyvédek, Szakácsok, Hentesek stb.), míg mások kedvenc profi klubjuk nevét választották”. A 70 perces meccseket állítólag Terezín „zárt barakkjában” rendezték meg, „amely olykor nemzetközi összecsapásoknak is helyt adott (Prága vs. Bécs, Csehország vs. Morávia)”. Hétfőn 10 és 2 óra között „átigazolási időszak” is volt, és a csapatok keretei rendszeresen változtak.

A végén még kiderül, hogy a munkatábor elnevezés is túl erős?
Egy Jirka Taussigot nevű fogoly, aki a terezíni „haláltábor” „legjobb kapusa volt”, a következőképpen idézte fel rettenetes emlékeit: „Mikor a táborba kerültem, nagyon sok csapattól kaptam ajánlatot, szó szerint harcoltak értem. A Ruharaktár csapatát választottam, hiszen így normális ágyhoz és munkához is hozzájuthattam, nem mellékesen jó állapotban éltem túl a szörnyűségeket.” Toman Brod, nyugalmazott cseh professzor és író, 13 évesen látott először meccset Terezínben. „A futball örömöt jelentett számunka, szükségünk is volt rá ebben a keserves időszakban, hiszen ilyen helyzetben fontos, hogy ne veszítsd el az önbizalmadat és méltóságodat. Őrület, de megtörtént” – emlékezett vissza a „haláltábor” egykori foglya, aki gyerekként került ugyan Terezínbe, de valamilyen rejtélyes oknál fogva elkerülte az elgázosítást.
Perge Ottó - Kuruc.info
Frissítés: olvasónk írja:
Tisztelt Kurucok!
A terezini focival foglalkozó cikkhez szeretnék némi kiegészítést hozzáfűzni, egyben eloszlatni egy a cikk alatti kommentárokban is felbukkanó tévhitet, mely szerint a terezíni "mintatáborban" csupán propagandacélból volt lehetőség a futballozásra.
Ezzel szemben régóta tudott dolog, hogy a kisebb és nagyobb táborokban is focizhattak a foglyok, sőt, egyéb sporttevékenységet is végezhettek. Nem volt ez másképpen Auschwitzban sem, ahol szintén komoly labdarúgó élet folyt. Ráadásul Magyarországról odakerült zsidók is részt vettek ebben, mint például a 2007-ben elhunyt debreceni Schwarcz Sándor, akinek élménybeszámolóját Steven Spielberg alapítványa tízórás videó felvételen rögzítette. De magyarul szintén nyomon követhető, milyen körülmények között kergették a labdát a "haláltáborban", hiszen két ízben is kiadták a vele készült riportkönyvet, "Gól a halál kapujában" címmel. Ebből kiderül, hogy még válogatott mérkőzést is játszottak, illetve a találkozók szünetében frissítő gyanánt citromot kaptak (1944 nyarán, Felső-Sziléziában!).Szóval ez a focizgatás egyáltalán nem valamiféle terezíni sajátosság volt, hanem a németek által felállított táborokban elterjedt időtöltés. A hollandiai Westerbork táborában (ez volt Anne Frank első állomáshelye a deportálása során) zajlott egyik meccsről még fenn is maradt egy 1944 májusi felvétel:
Igazán profi szervezésű bajnokság (legalábbis a fennmaradt dokumentumok alapján) azonban valóban csak Terezínben került lebonyolításra. Itt megtekinthetők a szezonok eredményei.
Üdvözlettel:
Skorzeny
Kapcsolódó:

Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready