Nem mindennap hallhatunk német állami tévében olyanokat, hogy a "holokauszt a történelem legnagyobb és legtartósabb hazugsága." Még idézetként sem.
Csakúgy, mint más országokban, a német belpolitika is kézivezérléssel irányítja a tévéadók — mint a tömegek befolyásolásának leghatékonyabb eszközeinek — műsorpolitikáját. A magán tévéadók esetében a tulajdonosi kör gondoskodik gondolataink helyes irányba tereléséről. Lásd a vonatkozó képet a nagy médiavállalkozások tulajdonosi köréről.
Így minden egyes program műsorra tűzését vagy letiltását nem egy helyi szerkesztői szeszély, hanem jól átgondolt távlati célok döntik el. Így tűnt el mintegy karmesteri intésre az összes német tévéből a népszerű Derrick felügyelő, csak mert egy túlbuzgó antifasiszta kiderítette, hogy az őt megjelenítő színész, Horst Tappert a világháború idején az SS kötelékében harcolt.
Zoom
Ennek fényében kell értékelnünk, hogy a német 1-es csatorna, az ARD április 23-án Panorama című műsorában beszámolt a német holokauszt-tagadók újabb embertelen tettéről.
Az események dióhéjban:
A szélsőjobboldalinak kikiáltott (értsd: nemzetben gondolkodó) NPD egyik helyi funkcionáriusa, Hans Püschel idén januárban újévi fogadást tartott egy kis szász-anhalti településen, Saaleckben, melyre vendégként meghívta Ursula Haverbecket, a német nemzeti gondolkodás nagyasszonyát. Haverbeck 86 éves, küzdelmekben gazdag múltra tekinthet vissza, szellemi frissességét sok tőle jóval fiatalabb megirigyelhetné.
Zoom
Az eseményen ott volt az államvédelmi rendőrség és az ARD. A fogadáson Haverbeck beszámolt Norbert Frei "Az auschwitzi táborparancsnokság utasításai" könyvéről. A könyv az auschwitzi tábor kegyetlenségének ábrázolására született. Ám a fegyver visszájára sült el, Haverbeck és minden gondolkodó személy azt olvasta ki a parancsokból, hogy Auschwitz egy munkatábor, és nem megsemmisítő tábor volt.
Az ARD egy riportere ezután fölkereste Haverbecket, és egy hosszú beszélgetést folytatott vele, amelyben a nagyasszony részletesen kifejthette, miért nem voltak Auschwitzban gázkamrák. A riporternek természetesen nem voltak ellenérvei, azt tudta fölhozni, hogy ezért börtönbe kerülhet. Mire Haverbeck asszony mosolyogva válaszolta, hogy szép, küzdelmes élete volt, és ha kell, emelt fővel vonul börtönbe az igazságért. A beszélgetésből a szerkesztőség egy 50 perces anyagot vágott össze, amelyet föltett saját honlapjára.
A Panorama április 23-i adásában természetesen a szokott rágalmazó, rosszindulatú stílusban vágtak össze filmkockákat a januári előadásról és Ursula Haverbeckről. Belekeverték a 93 éves Gröninget, aki jelenleg bíróság előtt áll, és (természetesen teljesen önként) nem tagadja a gázkamrákat.
A szenzáció a műsorban: a tudósítás avval fejeződik be, hogy az Ursula Haverbeckkel készített interjút a nézők megtekinthetik az ARD honlapján.
Eddig az volt a bevett gyakorlat a német médiában, hogy beszélünk (rágalmazunk) róluk, de őket nem engedjük reagálni, szóhoz jutni. Az "ők" alatt minden nemzetben gondolkodó német értendő. De a legszigorúbb elbánásban ezen belül is a holokauszt-revizionisták részesültek. Az, hogy most Haverbeck asszony kifejtheti nézeteit, egy kisebbfajta fölrengéssel ér fel. Ráadásul az idős hölgynek olyan kisugárzása van, hogy aki nem eleve előítéletekkel közelíti meg a témát, az önkéntelenül is kíváncsi lesz érveire, még ha idáig meg is volt győződve a hivatalosan sulykolt változat helyességéről.
Hogy mi áll a német politika döntésének hátterében, természetesen nem tudhatjuk. Zsidó és amerikai "barátaikat" akarták figyelmeztetni, van egy határ, amit ők sem léphetnek át? Talán a jövő egyszer erre is megadja a választ.
Németül tudó olvasóinknak melegen ajánljuk a Panorama beszámolóját, valamint a Haverbeck asszonnyal készült 50 perces interjút. Ez utóbbi film esetében nem vagyunk meggyőződve arról, hogy sokáig elérhető lesz, ezért megmentettük az utókornak:
Bálint József
Szeged, 2015. május