Elhalasztják az izraeli középiskolások központilag szervezett októberi és novemberi lengyelországi "haláltábor-látogatásait" a koronavírus-járvány miatt - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet hétfőn.
Az izraeli oktatási minisztérium a koronavírus-járvány miatt határozatlan időre elhalasztotta a végzős középiskolások októberre és novemberre, Lengyelországba tervezett utazásait. Az izraeli érettségiző osztályok az ország legtöbb zsidó középiskolájában általában egyhetes lengyelországi körutazáson vesznek részt, amelyen fölkeresik az ún. holokauszt több emlékhelyét, "koncentrációs és haláltáborokat".
Ezek az utazások a koronavírus miatt idén tavasszal elmaradtak. Őszre is feliratkoztak már 17 582-en, akiket beosztottak 145 csoportba, de a minisztérium hétfőn azt javasolta, hogy mivel várhatóan még októberben és novemberben is korlátozások lesznek a külföldi utazásoknál, vagy halasszák őket 2021-re, vagy Izraelen belül szervezzenek helyettük többnapos kirándulást a tizenéveseknek.
Az utóbbi héten újraéledt a járvány Izraelben, 800 új fertőzést diagnosztizáltak, miközben a korábbi két hétben 300 friss esetet találtak. Elsősorban az iskolákban jelent meg a vírus, számos intézményben akadtak fertőzöttekre, ezeket az iskolákat bezárták, a tanulókat és a tanárokat karanténba küldték.
Izraelben a koronavírus megjelenése óta 17 863 fertőzöttet tartanak nyilván, akik közül 15 091-en már meggyógyultak. Jelenleg 23-an vannak lélegeztetőgépen, a halálos áldozatok száma 298.
(MTI nyomán)