Nem csak pártunk és nemzeti kormányunk - az Országos Roma Önkormányzattal mint kincsesládájával karöltve - tartott ma holomatinét, a ballib pártok sem akartak kimaradni a jobblib értékkeresésből. Alább olvasható néhány pártközlemény.
Zoom
Az ország kincsei (lásd bővebben a kapcsolódó anyagban)
Nem Lehet Más a Politika: a cigányok gazdagabbá tették hazánkat
A Roma Holokauszt Emléknapjára
Az LMP politikai közössége tisztelettel és főhajtással emlékezik a holokauszt roma származású áldozataira.
1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra - egyetlen éjszaka alatt - többezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. Emlékeztessen és figyelmeztessen minket ez a nap arra, hogy soha többé nem engedhetünk a fajgyűlölő, kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások térnyerésének!
Roma honfitársaink soha nem lehetnek másodrangú állampolgárok Magyarországon: identitásuk, kultúrájuk, hagyományaik a magyar nemzeti kultúra szerves részei - erősebbé és gazdagabbá téve közös hazánkat.
Mélységesen egyetértünk Choli Daróczi József szavaival: "A 93 ezer négyzetkilométeren belül élő minden ember a nemzet tagja. Ez a nemzet, nem zsidó, nem cigány, nem szerb. A magyar nemzet, én, te, ő, vagyis mi."
Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei
Liberális(ok): észrevétlenül ölték meg őket
A Liberálisok tisztelettel emlékeznek a porajmos áldozataira
A Magyar Liberális Párt a Roma Holokauszt Nemzetközi Emléknapján azokra a meggyilkolt honfitársainkra emlékezik, akiket névtelenül, arctalanul gyilkoltak meg a II. világháború rémtetteinek elkövetői. A gázkamrába terelt vagy sortűzzel kivégzett cigányok pontos létszáma sem ismert, mert annyi végtisztességet sem adtak nekik, hogy a neveiket feljegyezzék.
Tudnunk kell, hogy évszázados társadalmi feszültségek, előítéletek vezettek el addig a rémálomig, amely lehetővé tette a Horthy-korszakban, hogy roma honfitársainkat észrevétlenül öljék meg.
Kivételes felelősség terheli a jelenlegi generációkat: sosem ismétlődhetnek meg a harmincas-negyvenes években történtek, még gondolatok, kommentárok, indulatok közben odavetett mondatok formájában sem. Fejet hajtunk a névtelen és az ismert áldozatok emléke előtt, egyúttal ígéretet teszünk az elhunytak és az életben maradottak leszármazottainak: soha többé porajmos!
Gyurcsány demokratái fejet hajtanak
A Demokratikus Koalíció fejet hajt a roma holokauszt áldozatai előtt
Augusztus 2-a a roma holokauszt emléknapja. Ezen a napon emlékezünk arra a sokezer emberre, akiket cigány származásuk miatt gyilkoltak meg a II. világháborúban.
A Demokratikus Koalíció fejet hajt a roma holokauszt áldozatai előtt. A mi kötelességünk emlékezni és emlékeztetni, azért, hogy soha ne ismétlődhessen meg az, hogy egy ország saját polgárait alsóbbrendűnek tekintve, szó nélkül halálba küldi.
Hetvenöt évvel a második világháború befejezése után a világon még mindig a gyűlölet uralkodik, ezért különösen fontos, hogy ne engedjük letagadni vagy feledésbe merülni a múlt borzalmait. Mi, európai magyarok egy sokszínű világban hiszünk, ahol érték a sokféleség, a kultúrák eltérősége, ahol senkit sem érhet hátrány a származása miatt.
DK Sajtóiroda
Bónusz: Greg már 12 ezernél tart