2021. július 31., szombat, Oszkár, Bató, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:47 Buszrobbantással jelezték az iszlamista fiúk Szomáliában, hogy nem szeretnek focizni22:26 Nyolcvan kilogrammos kék zafírt találtak egy Srí Lanka-i drágakőbányában22:05 Az iraki kormány közölte: nem tudja megakadályozni, hogy a "turisták" Fehéroroszországba utazzanak21:31 Ábrahám Barnabás a kuruc.infós munkásságáról: büszkeséggel tölt el e széles és kitűnő olvasótábor21:06 Ne engedjük, hogy demoralizáljanak!20:38 A bolgár elnök ismét a Van Ilyen Nép pártot bízta meg kormányalakítással20:16 Meteorológiai szolgálat: egy-két napon belül vége a hőhullámnak19:43 Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós19:27 Gaudi a Facebook-oldalának "kilövéséről" és a kiszabadult két székely hazafi ügyéről18:53 Több mint öt év börtönt kapott a "brightoni macskagyilkos"18:27 Templomi rongáló ellen indult eljárás Lentiben18:02 Varsó szerint is módosítani kell a lengyel bíróságok EU által bírált fegyelmi rendszerét17:41 Óvszerrel "javította meg" a kajakját egy ausztrál versenyző17:06 Von der Leyenék nagyon elszólták magukat: a cigányok védelmében ellenzik az etnikai alapú profilalkotást16:43 Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Tudomány és technika :: :: Hozzászólások

Csaknem 2500 "potenciálisan aggasztó" kemikáliát azonosítottak svájci kutatók a műanyagokban

Reklám

Csaknem 2500 "potenciálisan aggodalomra okot adó" kemikáliát azonosítottak műanyagokban a zürichi műegyetem (ETH) kutatói.
A kemikáliák jelentős részéről alig tudni valamit, felhasználásuk a világ sok részén szabályozatlan - hívták fel a figyelmet a svájci tudósok az Environmental Science & Technology című szaklapban.
A zürichi egyetem Helene Wiesinger vezette kutatócsoportja megvizsgálta a világpiacon engedélyezett összes műanyagterméket, és ezeket felhasználásuk módja, illetve potenciális veszélyességük alapján kategorizálta.
A kutatók olyan kemikáliákat vizsgáltak, mint a monomerek, az adalék- vagy a segédanyagok. 190 nyilvánosan hozzáférhető kutatói, ipari vagy hatósági jegyzéket tekintettek át, ezek közül mindössze 60 tartalmazott kielégítő információt a műanyaggyártásban használt adalékokról.
Detektívmunkájuk közben a zürichi kutatók összesen 10 500 féle kemikáliára bukkantak olyan műanyagban, mint amilyent például a csomagolásban, a textíliákban vagy a játékszerekben alkalmaznak és ezek 24 százalékát minősítették "potenciálisan aggodalomkeltőnek".
"Mindez azt jelenti, hogy a műanyagokban használt kemikáliák egynegyede nem bomlik le, felhalmozódik az élő organizmusokban vagy méregként hat. Ezek az anyagok gyakran mérgezőek a vízi élőlényekre, rákbetegséget okoznak vagy ártalmasak egyes szervekre" - idézi a folyóirat a kutatás vezetőjét.
Az aggályos anyagok mintegy felének felhasználását semmi sem szabályozza az Egyesült Államokban, az Európai Unióban és Japánban. Emellett ezekben a régiókban 901 veszélyes anyag használata engedélyezett olyan műanyagban, amely élelmiszerrel kerül kapcsolatba és ezen anyagok 10 százalékáról nem végeztek semmiféle tudományos kutatást - írják a kutatók.
A kemikáliák veszélyességéről sok esetben nincs kellő információ, a zürichi műegyetem által azonosított anyagok közül 4100 - vagy 39 százalék - esetében hiányzik a veszélyességi besorolás - mutatott rá a kutatás társszerzője, Zhanyun Wang, aki szerint emiatt valójában még több lehet a problémás kemikáliák száma a műanyagokban.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready