2021. szeptember 26., vasárnap, Jusztina napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:42 Az ANO nyerheti a cseh választást, de előnye csökkent16:19 Izrael elismerését követelték néhányan Irakban, de elfogató parancsot adtak ki ellenük15:41 Kerékpározással rajzolta meg egy rajongó a Nirvana Nevermind-borítóját15:14 Az anyaországba telepítenék az afganisztáni kirgizeket14:48 Kenyai is jutott a dobogóra az etiópok közé a Berlin Marathonon14:29 Már csak az RMDSZ ragaszkodik a bukni készülő román miniszterelnökhöz13:44 Újabb foci-vb-t rendezne Putyin13:09 Jó napjuk volt Izlandon a baloldali-konzervatív-haladóknak12:24 Vagy ötven rosszul kopogtatót fogtak Szeged-Gyálarét külterületén11:46 A Harmadik Birodalom horogkeresztes zászlaját lengette a szél Ciszjordániában11:16 Kiállt a PDSZ a gyerekek suhancoktól való védelme miatt meghurcolt tanár mellett11:01 Túl sok rubelt vittek ki Oroszországból a szcientológus szervezetek, ezért betiltották őket10:44 Rusvai: világszerte ez már a hatodik hullám, a harmadik volt a legkeményebb, két év alatt nátha lesz belőle10:28 Nemzeti ünnepet tartó tömegbe csapódott egy húszi rakéta Jemenben10:10 Jövő héten az autók kellően zöld mivoltát ellenőrzik Budapesten és három vidéki városban
24 óra legolvasottabbjai

Tudomány és technika :: :: Hozzászólások

Gyorsabbak a drónok, ha pilóta helyett egy új algoritmus irányítja őket

Először repült gyorsabban egy önirányítású, négypropelleres drón a profi drónpilóták által irányítottnál, köszönhetően egy új algoritmusnak, amelyet a Zürichi Egyetem kutatói fejlesztettek ki.
Az algoritmus kiszámolja az időben legkedvezőbb röppályát, amely teljes mértékben figyelembe veszi a drónok korlátait.
Akkumulátoruk korlátozott élettartama miatt a drónoknak a lehető legrövidebb időn belül kell végrehajtaniuk feladataikat, köztük például a katasztrófa sújtotta területen a túlélők utáni kutatást, épületek ellenőrzését, teher célba juttatását. Eközben számos olyan pont - ablak, szoba - kerül útjukba, amely miatt változtatniuk kell az útvonalterven, sajátos helyeket kell megfigyelniük, mialatt a legjobb röppályát kell követniük, a megfelelő gyorsulást, lassulást kell alkalmazniuk.
A legjobb drónpilóták nagyon jók e feladatok teljesítésében, és a drónok versenyében eddig mindig gyorsabban teljesítették az adott távot az önirányítású drónoknál.
A Zürichi Egyetem kutatócsoportja által megalkotott algoritmus azonban képes megtalálni a leggyorsabb röppályát egy négypropelleres drón számára, amelynek útját számos útvonalpont módosíthatja.
"A kísérleti versenypályán drónunk legyőzte a világ két legjobb pilótáját" - idézte Davide Scaramuzzát, az egyetem robotika és érzékelés kutatócsoportjának vezetőjét a Techexplore tudományos-technológiai hírportál.
Az algoritmus újdonsága az, hogy az időben legkedvezőbb röppályát határozza meg, amely teljesen figyelembe veszi a drónok korlátait, és arra utasítja a drónt, hogy haladjon keresztül az összes útjában álló útvonalponton, de nem mondja meg neki hogyan és miként tegye meg - magyarázta Scaramuzza.
Az autonóm drónokon külső kamerák vannak, amelyek pontosan rögzítik a drón mozgását, hogy valós idejű információkkal lássák el az algrotimus arról, hogy az adott pillanatban hol jár az eszköz.
Mielőtt az újdonságot kereskedelmi forgalomba hoznák, még fejlesztésekre lesz szükség, mivel jelenleg egy óra alatt képes a számítógép kiszámolni az időben legkedvezőbb röppályát. A jövőben külső kamerák helyett fedélzeti kamerákkal akarják ellátni a járművet.
Az algoritmusnak széles körű alkalmazási lehetőségei vannak a csomagszállításban, a kutatásban és mentésben, valamint számos más területen - tette hozzá Scaramuzza.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready