Az USA-ban az elmúlt időszakban több olyan fejlemény is történt, ami az atomenergia szerepével kapcsolatos.
1.2 milliárd dollárt biztosítanak az atomerőművek nyitva tartására
Az elmúlt 10 évben gazdasági és műszaki okok miatt az USA területén több atomerőmű is anyagi gondokkal küzdött. Ezért a Biden-kormány pénzügyi mentőövet nyújt nekik, hogy az USA teljesíthesse a környezetvédelmi céljait.
A Biden-kormány 1.2 milliárd dollárt szán arra, hogy az amerikai atomerőművek ne zárjanak be. Jennifer Granholm energetikai miniszter szerint ez szükséges az USA klímavédelmi céljainak az éléréséhez.
A jelenlegi 1.2 milliárd dollár az USA kongresszusa által elfogadott 6 milliárd dolláros támogatási program második részét képezi. Az amerikai elnök klímavédelmi-csapata szerint az atomenergia szükséges ahhoz, hogy az USA 2035-re klímasemleges országgá váljon.
Az USA-ban az elmúlt évtizedben összesen 13 atomreaktor zárt be, elsősorban anyagi okok miatt. Ezért a támogatást olyan atomerőművekre összpontosítják, amelyek anélkül néhány éven belül bezárnának.
Zoom
A Pallisides atomerőmű, ami 2022 májusában végleg bezárt
A Vogtl-3 atomreaktor elérte a tesztüzemet Georgiában
A Vogtl-3 az első, az USA-ban épített 3+ generációs atomreaktor, amiben a tesztüzemet bejelentették idén március 6-án.
A másik, ugyanazon telephelyen épülő reaktor, a Vogtl-4 várhatóan az idei év végén, vagy a jövő év elején kezdheti meg a tesztüzemet.
A Vogtl atomerőmű telephelyén az építkezést még 2009-ben kezdték meg, és eredetileg úgy tervezték, hogy a reaktorok 2017-re el fognak készülni. A határidő-csúszásokkal viszont a költségek 30 milliárd dollár fölé nőttek, és a projekt több mint fél évtizedet csúszott.
Zoom
A Vogtl-3 atomreaktor az építkezés befejező szakaszában, az idei év elején
(Olvasónktól)
Korábban írtuk:
Forrás:
- https://www.powermag.com/biden-administration-pledges-1-2-billion-to-keep-u-s-nuclear-reactors-online/
- https://www.powermag.com/vogtle-3-reaches-initial-criticality-marking-pivotal-nuclear-startup-milestone/