Az IEA publikálta a legújabb jelentését a világ energetikai beruházásainak a trendjeiről. Ennek részeként kiderül, hogy világszinten már kétszer annyi tőke megy a „tiszta” energiaforrásokba, mint a hagyományos energiatermelésbe.
A jelentés részeként kiderül, hogy 2024-ben a világon napenergiába 503 milliárd dollárt fektetnek be, míg a többi áramtermelési technológiába összesen 426 milliárd dollárt. Ebből az atomenergia aránya alig 80 milliárd dollár.
Zoom
A kép az IEA ábráját mutatja arról, hogy az elmúlt években éves szinten hogyan alakult a napenergiába (világoskék) és a többi áramtermelési módba (sötétkék) fektetett tőke mennyisége
A beruházások növekedése, elsősorban a megújuló-energiával kapcsolatos beruházások növekedése révén a globális energetikai beruházások összege 3000 milliárd dollár felé nőtt. A napelemek költsége az elmúlt 2 évben 30 százalékot csökkent.
A megújuló-energia felé történő átmenetben a hálózati fejlesztések elmaradása hátráltató tényezővé vált, de a beruházások ezen a téren is gyorsan nőnek. 2015-hőz képest ezen a területen a beruházások 300 milliárd dollárról 400 milliárd dollár fölé nőttek. Az akkus áramtermelésbe tett beruházások 2024-ben elérik az 50 milliárd dollárt.
Az olaj- és gázkitermelésbe 570 milliárd dollárt ruháznak be majd 2024 folyamán.
A jelentés azt is leszögezi, hogy a klímacélok teljesüléséhez világszinten a beruházásokat meg kellene duplázni.
World Nuclear Industry Status Report: a megújuló-energia már lekörözi az atomot
Egy másik, még tavalyi jelentésből az derül ki, hogy a megújuló energiás áramtermelés már 2018-ban lekörözte az atomenergiát. A WNISR alapján 2022-ben atomenergiával világszinten 2545 TWh (terawattóra = milliárd kilowattóra) mennyiségű elektromos áram került megtermelésre, míg szélenergiával, napenergiával és más megújuló-energiaforrásokkal ugyan ebben az évben 4131 TWh elektromos áram került megtermelésre.
Zoom
A megújuló-energia (kék-sárga-zöld kommulatív) és az atomenergia (lila vonal) termelésének a mennyisége az elmúlt évekből
A jelentésből az is kiderül, hogy 2012 óta az atomenergia éves áramtermelése világszinten alig 100 TWh-val nőtt, míg a szélenergiáé 2000-el, a napenergiáé pedig 1300-al.
(Olvasónktól)
Források: