A tavaly szeptemberben megszigorított törvények óta szerdán tárgyalt először a határzárral kapcsolatos bűncselekményeket a Zalaegerszegi Járásbíróság; az első két esetben egy-egy szíriai és iraki férfit utasítottak ki jogerősen az országból.
Tavaly szeptember 29. óta már nemcsak Szegeden, hanem Zalaegerszegen és Pécsett is tárgyalhatnak a határzár megsértésével kapcsolatos ügyeket a bíróságok, de a Zala és Somogy megye területén - a barcsi járás kivételével - illetékes Zalaegerszegi Járásbíróságon most először került napirendre ilyen bűncselekmény. A szerdai tárgyaláson külön-külön egy szír és egy iraki férfi ügyében döntöttek a kiutasításuk mellett, miután a Somogy megyei Zákánynál együtt léptek át illegálisan a határon.
A 21 éves szír vádlott hétfőn délután jött át a horvát-magyar határon az ideiglenes biztonsági határzár első vonalát jelentő gyorstelepítésű drótakadályon, majd átmászott a határzár kerítésén is. Nem sokkal később Zákányban fogták el a rendőrök.
A gyorsított eljárással bíróság elé került férfi tolmács közreműködésével elmondta: egy éve, a háború miatt indult el Szíriából, hogy Németországba jusson. Néhány hónapig Törökországban dolgozott, ott fizetett 600 dollárt egy embercsempésznek, hogy nyugatra indulhasson. Horvátországig vonattal és busszal utazott, majd gyalog jött a magyar határig, amelyet illegális átlépve, alig két kilométerrel távolabb fogták el.
Ügyvédje ezt azzal egészítette ki, a fiatal férfi Szíriában főiskolára járt, de miután a diploma megszerzésének feltétele volt a sorkatonai szolgálat, ő nem akart katona lenni, ezért szülei segítségével elindult Szíriából, ahová nem akar visszamenni.
A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat a határzár tiltott átlépése miatt, amiért egy évre kiutasította Magyarország területéről, valamint kötelezte 29.400 forint eljárási költség megfizetésére. A indokolásban elhangzott az is: a vádlott beismerte, hogy nem megengedett módon lépett Magyarország területére, így a büntetlen előéletére, fiatal korára és a cselekmény elkövetésének emberileg érthető indokára tekintettel a törvényi minimumot szabta ki rá a bíróság.
A következő tárgyaláson a bíróság elé állított iraki férfi ugyancsak arról beszélt, hogy a háború miatt indult el hazájából, és Németországba tart. Bírói kérdésre közölte: Görögországból idáig nem embercsempészek segítségével utazott, hanem önerőből jutott ide, és hétfőn csak a szír társával ketten jöttek át a határon.
A bíróság a fiatalt ugyancsak bűnösnek mondta ki a határzár tiltott átlépése miatt, és őt szintén egy évre utasította ki Magyarország területéről.
Az ítélet mindkét esetben jogerőssé is vált.
(MTI)